CONSUM

El comerç confia en les rebaixes d'estiu per remuntar les vendes

La calor ha tardat a arribar, i això ha retardat moltes compres esperant els descomptes

zentauroepp43972707 barcelona  25 06 2018 temporada de rebajas en las tiendas y 180625193551

zentauroepp43972707 barcelona 25 06 2018 temporada de rebajas en las tiendas y 180625193551 / FERRAN SENDRA

3
Es llegeix en minuts
Josep M. Berengueras
Josep M. Berengueras

Periodista

ver +

Va arribar la calor, els nens deixen d’anar a escola i, per tant, arriben les rebaixes d’estiu. Abans, saber quan començaven era una cosa senzilla: la llei marcava que el període d’ofertes estivals s’iniciaval’1 de juliol. Ara, les botigues tenen llibertat per escollir quan començar la campanya, i això fa que hi hagi botigues que ja ofereixen descomptes i que, en canvi, d’altres continuïn amb els preus habituals. El que és segur és que el petit comerç confia en les rebaixes per recuperar el terreny perdut després de dos mesos marcats per les baixes vendes.

La llibertat que fixa la llei espanyola fa que cada marca pugui triar quan comença amb les ofertes estiuenques, i això fa moltes vegades el client no sàpiga realment quan comencen les rebaixes. A les principals artèries comercials hi conviuen aquests dies cadenes que ja han penjat els cartells de rebaixes, mentre que els seus 'veïns’ potser no comencin els descomptes fins a finals de setmana.

Les marques

En general, es donen tres escenaris. El primer és que hi ha marques que ja van començar els descomptes a principis o a mitjans de juny, com és el cas de les marques de Cortefiel (Springfield, Cortefiel, Women’secret), però també de la firma sueca H&M. El segon grup, mentrestant, ha optat per una altra estratègia: començar amb els descomptes dissabte 22, per aprofitar un cap de setmana extra de vendes. En aquest grup hi ha firmes com Mango, que ja estan oferint descomptes tant en la seva pàgina web com a les botigues.

El grup més important de comerços, però, és el que encara no ha començat les rebaixes i que optarà per començar la campanya més a prop de la clàssica data del’1 de juliol, tot i que no ho faran aquell dia: començaran les rebaixes d’estiu el 29 de juny (per aprofitar el cap de setmana). En aquest camp hi ha les firmes més populars com les del grup Inditex (Zara, Bershka, Stradivarius) o El Corte Inglés.

El petit i mitjà comerç, mentrestant, esperarà majoritàriament a divendres per començar amb les rebaixes, tot i que ja hi ha botigues que, depenent d’on estiguin situades, ja estan oferint rebaixes.

Millora de les vendes

El que sí que és generalitzada és la sensació que les rebaixes han de servir per impulsar les vendes del comerç després d’una meteorologia que no ha acompanyat. Després de registrar una caiguda de vendes del 2,5% i del 0,1% als comerços unilocalitzats el març i l’abril, les petites i mitjanes botigues esperen que les rebaixes impliquin una "lleugera millora" que serveixi per reduir l’estoc i i impulsar la facturació.

Segons va destacar la Confederació Espanyola de Comerç (CEC) en una nota, els establiments començaran les rebaixes amb "importants" descomptes per donar sortida a l’estoc acumulat, que poden fer que les vendes augmentin fins al 2%. L’organització va afirmar que la liberalització dels períodes de rebaixes "ha perjudicat molt més que beneficiat al comerç minorista i, especialment, al de proximitat".

Precisament la recuperació dels períodes regulats de rebaixes serà una de les principals reivindicacions que traslladarà la confederació en les pròximes reunions amb el Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme. "La liberalització de dates de les campanyes de rebaixes és un hàndicap cada vegada més gran per al petit comerç", va destacar la CEC.

Notícies relacionades

Segons la seva opinió, el tardà bon temps podria fer remuntar el sector en l’inici de les rebaixes de l’estiu. Segons el seu parer, aquesta circumstància contribuirà a atenuar la caiguda en les vendes als comerços, més per la necessària renovació d’articles per part dels consumidors que per la mateixa existència de rebaixes.

Ocupació

Segons va informar Adecco, la campanya de rebaixes d’estiu generarà 179.875 contractes a Espanya, cosa que suposa un increment interanual del 9%. Catalunya serà la regió que més ocupació generi, amb 35.212 nous contractes, seguida de Madrid, on la xifra assolirà els 23.753.