seguretat social

El Banc d'Espanya s'oposa a l'impost a la banca de Sánchez

El subgovernador adverteix que encariria el crèdit, elevaria les comissions i baixaria el tipus dels dipòsits

1
Es llegeix en minuts
P. Allendesalazar / Santander

El subgovernador del Banc d’Espanya, Javier Alonso, ha assegurat aquest divendres quel’impost a la banca per finançar les pensions que Pedro Sáchez va proposar en l’oposició encariria el crèdit, baixaria la remuneració delsdipòsits  i elevaria el cobrament de comissions perquè les entitats traslladarien el cost d’aquest tribut als seus clients. Podria passar, ha afegit, que la forta competència del sector fes que aquest efecte no es produís, però llavors es veuria afectada la rendibilitat del sector en un moment en què hi ha entitats en una situació fluixa en aquest aspecte. "No volem tornar a tenir bancs amb problemes", ha afirmat.

En un curs de l’APIE a la Universitat Internacional Menéndez Pelayo (UIMP), Alonso ha recordat que la banca espanyola té una rendibilitat mitjana sobre el seu capital del 6%, mentre que el cost que li suposa captar aquest capital està en el 10%. "Un banc que no guanya diners de manera recurrent és un banc que no és viable", ha advertit abans d’aclarir que no pretenia afirmar que l’impost a la banca provocaria directament fallides d’entitats, sinó que podria perjudicar el sector en un àmbit delicat.

Alonso també ha defensat que el problema de les pensions té una dimensió que no es pot abordar amb "aproximacions parcials". "Es requereix una visió de conjunt i no sembla factible solucionar un problema d’aquesta magnitud recorrent a una sola figura impositiva sobre la qual no es té experiència", ha insistit.

Notícies relacionades

L’alt funcionari també s’ha referit al seu futur al lloc: "Me n’aniré del Banc d’Espanya quan sigui el millor per al Banc d’Espanya, que no sé quan serà." Alonso fa poc més d’un any que és al lloc, però hi va accedir com un candidat de transició després de la sortida de Fernando Restoy al Banc de Pagaments Internacionals i a l’espera que cessés el governador, Luis María Linde, que fa uns dies va deixar el testimoni a Pablo Hernández de Cos. Per substituir-lo s’estan estudiant diversos noms, com els de David Vegara i Margarida Delgado.