ajuda d'Estat

Brussel·les reclama a Engie que torni 120 milions a Luxemburg

L'elèctrica francesa es va beneficiar durant una dècada d'un tractament fiscal il·legal, segons la Comissió Europea

1
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez

La llista de multinacionals que han de tornar impostos per beneficis fiscals il·legals continua creixent. I l’última en caure, segons ha anunciat la Comissió Europea, ha sigut l’elèctrica francesa Engie (antigament GDF Suez), que durant una dècada s’ha beneficiat d’un “tractament fiscal il·legal”, ha anunciat la comissària de competència, Margrethe Vestager. El resultat és que la hisenda de Luxemburg haurà de recuperar 120 milions d’euros de mans del gegant francès de l’energia.

Notícies relacionades

La investigació de la Comissió Europea, iniciada el setembre del 2016, ha posat de manifest que gràcies als ‘tax rulings’ o acords fiscals oferts per les autoritats luxemburgueses a dues filials d’Engie (Engie LNG Supply i Engie Treasury Management) el 2008 i el 2010 la companyia va poder eludir el pagament del 99% dels beneficis durant una dècada, que no va abonar enlloc. “El resultat és que Engie ha pagat un tipus efectiu en l’impost de societats del 0,3% sobre determinats beneficis durant una dècada. Aquest tractament fiscal selectiu és il·legal”, ha resumit Vestager.

No és la primera vegada que Vestager apunta a Luxemburg. Des que va esclatar la polèmica entorn dels ‘tax rulings’, creats amb l’actual president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, com a primer ministre de Luxemburg, la Comissió Europea ja ha reclamat la devolució d’impostos no pagats a Fiat i a Amazon i manté obertes altres investigacions entorn dels acords fiscals subscrits amb McDonald. La factura més inflada fins ara ha sigut, però, per a Apple, a qui la responsable de la competència europea ha reclamat la devolució de 13.000 milions en impostos no pagats a Irlanda.