Reyes Maroto

El Govern afirma que ve a "donar continuïtat" a la política econòmica

La ministra d'Indústria pretén coordinar les autonomies en matèria de pisos turístics

El BBVA li adverteix que un impost a la banca per a les pensions encarirà el crèdit

zentauroepp43644734 graf4975  madrid  07 06 2018   reyes maroto promete su cargo180607122856

zentauroepp43644734 graf4975 madrid 07 06 2018 reyes maroto promete su cargo180607122856 / J J Guillen

2
Es llegeix en minuts
P. Allendesalazar / Santander

Missatge continuista i prudent. La ministra d’Indústria, Reyes Maroto, ha volgut aquest dilluns transmetre tranquil·litat als mercats i a les empreses. El Govern, ha assegurat, no vol fer "cap disrupció" ni pretén "derogar totes les lleis", per més que algunes els agradaria canviar-les com a PSOE, sinó que està en un "moment de transició" i ve a "donar continuïtat" a la política econòmica per "donar tranquil·litat" al país. "Som un Govern dialogant que donarem continuïtat en un moment difícil", ha insistit en un curs de l’APIE a la Universitat Internacional Menéndez Pelayo (UIMP).

Maroto, això sí, ha assegurat que l’Executiu té una "minoria en escons, però no en consensos en polítiques d’interès nacional" i que el seu objectiu és "buscar aquestes majories" per aprovar reformes. Amb tot, la seva meta, ha insistit, és "consolidar les dades" que demostren la recuperació econòmica i canviar només alguns aspectes per donar-los una "empremta progressista". Però, això sí, "sense generar desconfiança". 

D’altra banda, el conseller delegat del BBVA, Carlos Torres Vela, li ha demanat que aprofiti el "moment molt bo" de l’economia espanyola per "continuar avançant". A curt termini, ha fixat com a deures, seria "molt bo" aprovar els pressupostos de l’Estat del 2018, mentre que a mitjà és necessari seguir amb les reformes per reduir l’atur i la temporalitat, equilibrar financerament les pensions i reduir el dèficit públic. El banc, patrocinador del curs, va ser al seu dia molt crític amb l’anterior Govern socialista de Zapatero i va recolzar l’agenda econòmica de l’Executiu de Rajoy, però el número dos del grup ha evitat demanar un avançament electoral per la debilitat parlamentària del Gabinet de Sánchez.

Pisos turístics, ajuts i pensions

La ministra també ha donat pistes sobre alguns dels seus plans. Així, ha anunciat que té intenció de dialogar amb les comunitats per fixar un "full de ruta i directrius" sobre els pisos turístics per ordenar la regulació en aquest terreny, que serveixi de base perquè les autonomies aprovin després les seves lleis, ja que són les que tenen la competència i actualment hi ha molta dispersió entre si. També ha deixat la porta oberta a aprovar nous ajuts a la compra de cotxes com el Pla PIVE, però no els ha assegurat, i ha recordat que ara no hi ha un problema de demanda, en contra del que va succeir quan es van llançar aquelles subvencions.

Sobrel’impost a la banca per finançar les pensions proposat pel PSOE fa uns mesos, s’ha mostrat prudent. Ni l’ha donat per fet ni l’ha descartat, com tampoc en altres sectors, però ha destacat que aquest debat s’haurà de tenir al Pacte de Toledo. Torres Vela, en aquest sentit, li ha advertit que seria un error. "La justificació de relacionar-lo amb el rescat a la banca és errònia: va anar a les caixes i als seus dipositants. A més, no s’han de fer gaires experiments. Perjudicar un sector concret distorsiona l’activitat econòmica, fet que porta a una pitjor assignació del crèdit i que s’encareixi," ha alertat.

Notícies relacionades

La ministra, així mateix, ha anunciat que en les properes setmanes aprovarà un full de ruta per a la digitalització de la indústria i els serveis, així com que té sobre la taula un pla per a la indústria i un altre per al comerç detallista elaborat per l’Executiu del PP sobre els quals està analitzant què fer-ne. A més, ha reiterat que el seu Govern no retirarà la reforma laboral, sinó que busca modificar-la per impulsar la negociació col·lectiva.