JUNTA D'ACCIONISTES

Telefónica culpa la regulació de la baixa cotització borsària de les 'telecos'

El president de la companyia, José María Álvarez-Pallete, destaca l'aposta inversora i anuncia l'inici del 5G el 2020

3
Es llegeix en minuts

Telefónica té bona salut, incrementa els beneficis a un ritme superior al 30%, però l’evolució de les divises i els mercats de renda variable entelen el seu balanç general positiu. Aquest ha sigut un dels missatges llançats aquest divendres a la junta general d’accionistes per part del president executiu, José María Álvarez-Pallete. El directiu ha opinat que l’“impacte negatiu de la regulació” continua “drenant” el creixement al sector de les telecomunicacions, que no cotitza en aquests moments al preu que hauria a les borses. Álvarez-Pallete ha reafirmat la seva confiança en un sector “vital” per als processos de digitalització accelerats que s’han d’implementar en l’economia. Álvarez-Pallete es va referir a l’impacte de la regulació com un dels factors que penalitzen la cotització de l’acció de l’operadora, que cotitza entorn dels 7,6 euros, el nivell més baix des de mitjans del mes de febrer. També impacten negativament, va dir, la fluctuació de les divises dels països en què opera i l’evolució borsària general del sector, que ha estat “el que pitjor s’ha comportat, a nivell mundial, als mercats de valors durant els dos últims anys”.

El president executiu s’ha mostrat convençut que “més enllà de les conjuntures borsàries es reconeixerà el valor intrínsec de la companyia”. Ha afegit que “Telefónica és més que mai una companyia tecnològica i creixent” en què en l’últim quinquenni s’han invertit més de 45.000 milions d’euros, una mitjana de 9.000 milions d’euros a l’any, i que segueix invertint a un ritme del 15%–17% dels ingressos anuals.

El president executiu s’ha mostrat convençut que “més enllà de les conjuntures borsàries es reconeixerà el valor intrínsec de la companyia”. Ha afegit que “Telefónica és més que mai una companyia tecnològica i creixent” en què en l’últim quinquenni s’han invertit més de 45.000 milions d’euros, una mitjana de 9.000 milions d’euros a l’any, i que segueix invertint a un ritme del 15%–17% dels ingressos anuals.

Inversió

Álvarez-Pallete va assenyalar que el nivell d’inversió és “possiblement el més alt” de la història de l’empresa, però va assegurar que es justifica pel “nivell d’ambició” i els resultats obtinguts, malgrat que aquesta política inversora també impacta en la cotització de l’acció i en els nivells de deute de la companyia. “Venim d’un esforç inversor gegantí inspirat en una visió anticipada del canvi tecnològic que vam advertir abans que la resta del sector. I aquella visió està tenint els seus fruits”, ha dit.

En aquest context, ha assenyalat que l’empresa s’ha autoimposat exigències per accelerar el canvi en tots els seus àmbits d’actuació: transformar encara més l’oferta cap al món digital; transformar les plataformes, invertir en noves xarxes i adaptar l’oferta, i transformar la cultura de la companyia per treballar de manera “més àgil i senzilla”. 

5G

Notícies relacionades

Aquests objectius s’emmarquen en el pròxim desplegament comercial del 5G de mòbils, que començarà a donar servei a partir del 2020, després de la subhasta de freqüències i que augmenti la disponibilitat tecnològica i de terminals. “La disponibilitat tecnològica condiciona que estimem el desplegament comercial del 5G a partir del 2020”, ha dit Álvarez-Pallete en la seva intervenció davant de la junta d’accionistes. Ha recordat que, tot i que la pròxima subhasta de les freqüències a la banda dels 3,6–3,8 GHz, prevista per al juliol, “permetrà accelerar la implementació” d’aquesta tecnologia, el 5G encara està en fase “de desenvolupament”.

Ha recordat que el sector té molt present el que va ocórrer amb les llicències per al 3G, que es van licitar abans que hi hagués casos d’ús, i espera que aquesta situació no es repeteixi. “De moment, el focus està a seguir evolucionant la tecnologia 4G, que té moltíssim per donar, i en paral·lel, preparar-nos per liderar el camí cap al 5G”, amb experiències pilot a Segòvia i Talavera i casos d’ús en entorns reals i l’acord per fer de Barcelona un laboratori de 5G.

Temes:

Telefónica