procés judicial

Paralitzada una execució per l'impagament d'una sola quota de la hipoteca

El jutge considera abusiva l'aplicació de la clàusula de venciment anticipat

zentauroepp36199111 desahucio pah180424173517

zentauroepp36199111 desahucio pah180424173517 / MIGUEL LORENZO

1
Es llegeix en minuts
Max Jiménez Botías

El Jutjat de Primera Instància número 2 de Granollers ha paralitzat i ha decretat el sobreseïment d’un procésd’execució hipotecària instat pel BBVA contra un matrimoni de la ciutat al considerar que la clàusula de venciment anticipat del préstec que permetia a l’entitat executar l’habitatge amb tan sols l’impagament d’una única quotaera "desproporcionada" i "abusiva". La sentència s’empara en la llei hipotecària actual, que es veu sotmesa a revisió en el nou projecte de llei aprovat pel Govern espanyol, segons el qual el procediment d’execució només es podrà instar si l’impagament ascendeix al 2% de l’import del crèdit en la seva primera part, o al 4% en la segona, o si es produeixen nou impagaments. La llei, que es proposa adaptar la jurisprudència europea, està en fase de presentació d’esmenes i algunes de les propostes abunden en la idea d’incrementar els imports impagats per poder procedir a l’execució.

Notícies relacionades

En el cas de la hipoteca del BBVA, l’execució es va impulsar el 2013 i ja va ser objecte de revisió judicial. En aquella ocasió, el jugat va analitzar el possible caràcter abusiu de la clàusula terra i la relativa als interessos de demora, però no la clàusula de venciment anticipat. Ara, quan el pis ja estava en procés de subhasta, el jutjat de Granolles s’ha acollit a la jurisprudència europea per revisar el cas a instàncies del Col·lectiu Ronda i assenyalar l’abús de les condicions imposades pel BBVA.

La transcendència de la sentència es deu al reconeixement del dret de les famílies immerses en processos de desnonaments a instar la paràlisi judicial del procediment malgrat que el cas hagués sigut analitzat pel jutjat sempre que no s’hagués avaluat el caràcter abusiu del venciment anticipat, cosa fins ara és molt habitual. 

Temes:

Hipoteques