En el Congrés

Escolano anunciarà aquest dimarts el successor de Linde

El ministre d'Economia compareixerà dimarts a les 11 del matí en la comissió d'Economia del Congrés per revelar qui substituirà a partir de l'11 de juny l'actual governador del Banc d'Espanya

fsendra42776704 madrid  04 04 18  roman escolano   ministro de economia e in180428181408

fsendra42776704 madrid 04 04 18 roman escolano ministro de economia e in180428181408 / JOSE LUIS ROCA

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El ministre d’Economia, Indústria i Competitivitat, Román Escolano, compareix aquest dimarts a les 11 del matí a la Comissió d’Economia del Congrés per anunciar el nom del candidat del Govern a governador del Banc d’Espanya en substitució de Luis María Linde, el mandat del qual acaba l’11 de juny.

Així ho ha confirmat a Efe la presidència de la comissió parlamentària, després que el ministre sol·licités divendres la seva compareixença urgent.

Aquest és el procediment a seguir per a la designació del nou governador de l’entitat, segons l’article 24 de la llei d’autonomia del Banc d’Espanya. El nomenament el fa el rei i el seu mandat té una durada de sis anys, sense possible renovació.

Tradicionalment, la proposta del Govern ha sigut consensuada amb el principal partit de l’oposició, amb qui també es pactava el candidat a subgovernador, tot i que formalment serà el nou governador qui el proposi en el seu moment. 

Rajoy vol un nou governador tot i la moció de censura

Malgrat la moció de censura presentada pel PSOE contra el Govern, el cap de l’Executiu, Mariano Rajoy, manté intacta la seva intenció de nomenar el nou governador del Banc d’Espanya i la nova cúpula de l’organisme supervisor.

El PP havia començat a negociar amb el PSOE per revalidar la fórmula per la qual el Govern nomena el governador del Banc d’Espanya i per cortesia deixa al principal partit de l’oposició la potestat de nomenar el subgovernador.

Tanmateix, aquest escenari ha canviat després de la publicació de la sentència del ‘cas Gürtel’ i la presentació d’una moció de censura a càrrec de Pedro Sánchez, que podria enrocar la negociació i deixaria la decisió sobre els nomenaments de la nova cúpula de l’organisme únicament en mans de Rajoy.

Notícies relacionades

L’Executiu fa diverses setmanes que està negociant amb el PSOE el nom de l’home o dona que substituirà Linde al capdavant del Banc d’Espanya, que cerca que sigui una persona de perfil “tècnic” i amb “acceptació generalitzada”.

Els ‘populars’ també van proposar a Ciutadans fer-los partícips de la negociació, amb l’elecció d’un dels consellers que també hauran de ser designats en el procés de renovació de la cúpula de l’organisme, però el partit d’Albert Rivera va rebutjar aquest sistema de nomenaments.