tributació

¿Sap quin dia ha de pagar impostos?

El 20 de maig, dos dies més tard que el 2017, ja ha liquidat els seus comptes amb el fisc

La previsió del Govern és que en tres anys s'equilibrin els ingressos i les despeses

4
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

¿És 20 de maig? Doncs, potser no és suficient com per destapar una ampolla de cava, però és el dia en què haurà saldat els seus deutes amb les hisendes estatal, autonòmiques i locals. Els economistes liberals el denominen el dia lliure d’impostos o 'tax freedom day'.

El 2018, la jornada és aquest diumenge 20 de maig, dos dies després que el 2017, segons es desprèn de la pressió fiscal prevista pelministeri d’Hisenda per a aquest exercici. Els ingressos públics creixeran a més ritme que l’economia i, per això, augmenta el seu pes. El càlcul per a aquest any s’ha realitzat amb les estimacions fetes pel Govern en el programa d’estabilitat remès a Brussel·les, que relaciona els ingressos totals de l’Estat amb el producte interior brut (PIB), és a dir,  la part del pastís de la riquesa total que es genera al país en un any que s’emporta el sector públic.

Una altra manera de calcular-lo consisteix a tenir en compte només els ingressos tributaris, amb la qual cosa la proporció es redueix. En tot cas, a partir de les dades de l’Executiu, durant els primers 140 dies de l’actual exercici haurem treballat per pagar al fisc; la resta, en teoria, són dies que queden lliures per a altres assumptes.

No obstant, encara faltaran un total de 8 dies, fins al 28 d’aquest mes, perquè l’Estat hagi gastat tot el que té previst per al 2018 (una altra manera de representar amb dies el pes de la despesa pública en l’economia). Aquest període s’escurça fins a l’abril si es comptabilitza només la despesa social, és a dir, la que va destinada a àmbits com la salut, l’educació o la dependència. La diferència entre els dies que dediquem a pagar l’Estat i els que aquest cobreix les seves despeses és el dèficit, és a dir, el desfasament entre les despeses i els ingressos. En una família, aquests números vermells es cobririen amb crèdits préstecs o portarien a l’asfíxia financera.

En l’àmbit públic, aquest diferencial es cobreix mitjançant l’emissió de deute, uns papers que converteixen els qui n’adquireixen a canvi d’un interès, en prestamistes i creditors de les administracions públiques. En les etapes de més crisi, la recaptació sol desplomar-se, i això fa baixar la pressió fiscal i augmenta la porció del pastís que es destina a la despesa pública. A Espanya, malgrat la recessió, a partir del 2012, amb la pujada aplicada enl’IRPF  amb l’arribada del PP al Govern i les posteriors pujades del’IVA, la pressió fiscal va augmentar fins a començar a baixar partir del 2016 amb la reforma de l’IRPF.    

També hi ha estimacions com la que fa el 'think tank' Civismoque posa el dia lliure d’impostos cap al mes de juny. En tot cas, totes són fórmules per representar el pes que els ingressos públics tenen en la riquesa total.

Les dades sobre Espanya queden encara allunyades de la mitjana de la Unió Europea (UE), que situa el dia lliure d’impostos el 14 de juny i en la de la zona euro, el 17 de juny. En tot cas, també la despesa pública té un pes major, ja que a la mitjana comunitària se situa el 17 de juny i en la de la zona euro, el 22 del mateix mes, gairebé un mes més tard que a Espanya.

I si en el cas d’Espanya la càrrega sembla molt pesada, a França ho és molt més. Per als francesos, el dia en què deixen de pagar l’Estat no arribarà fins al proper 17 de juliol, gairebé dos mesos més tard que a Espanya. De tota manera també es beneficien de molta més despesa pública, ja que aquesta cobreix fins al 25 de juliol. Una cosa semblant passa, per exemple, a Dinamarca.

Notícies relacionades

De les dades estadístiques d’Eurostat per al 2017 es desprèn que Irlanda, en canvi, és on la càrrega és més lleugera, ja que la jornada lliure d’impostos va ser el passat 4 d’abril. Però també la despesa s’acaba molt abans. En concret, el passat 5 d’abril.

En el programa d’estabilitat que el Govern va remetre a Brussel·les, està previst que les dates en les quals es deixen pagar impostos i altres càrregues convergeixin el 21 de maig d’aquí a tres anys. La data lliure d’impostos guanyarà un dia de terreny perquè està previst que la recaptació experimenti un augment més gran que el creixement del PIB nominal.

Les partides destinades a despesa social perden pes

Està previst que la despesa pública perdi pes en els propers anys, en especial  <a href="http://www.elperiodico.com/es/economia/20180501/gobierno-baja-peso-gasto-social-pib-6794817" style="font-family: PTSerif-Regular; font-size: 1.6rem;">el social</a>, destinat a la sanitat a la dependència<span style="font-family: PTSerif-Regular; font-size: 1.6rem;">. E</span><span style="font-family: PTSerif-Regular; font-size: 1.6rem;">l 2017, </span><span style="font-family: PTSerif-Regular; font-size: 1.6rem;"> l’</span><span style="font-family: PTSerif-Regular; font-size: 1.6rem;">imp</span><span style="font-family: PTSerif-Regular; font-size: 1.6rem;">ort d’aquestes partides va pujar fins als 313.838 milions, més d’un 3% p</span><span style="font-family: PTSerif-Regular; font-size: 1.6rem;">er sobre del 2011</span><span style="font-family: PTSerif-Regular; font-size: 1.6rem;">. Pe</span><span style="font-family: PTSerif-Regular; font-size: 1.6rem;">rò,</span><span style="font-family: PTSerif-Regular; font-size: 1.6rem;"> en el mateix període, el PIB va pujar molt més, gairebé un 9%, cosa que fa que el pes de la despesa social en el pastís nacional baixés fins a cobrir fins al 8 d’abril, en lloc del 13 d’abril de l’exercici anterior. La xifres in</span><span style="font-family: PTSerif-Regular; font-size: 1.6rem;">clo</span><span style="font-family: PTSerif-Regular; font-size: 1.6rem;">ses en el programa d’estabilitat 2018-2021 remès a Brussel·les preveuen que aquest aprimament de la despesa socia</span><span style="font-family: PTSerif-Regular; font-size: 1.6rem;">l seguirà en els propers </span><span style="font-family: PTSerif-Regular; font-size: 1.6rem;">anys, fins a cobrir amb prou feines fins al 4 d’abril</span><span style="font-family: PTSerif-Regular; font-size: 16px; background-color: rgb(255, 255, 255);">.</span>