mercat immobiliari
Els catalans destinen un 32% del seu sou a pagar la hipoteca
Els ciutadans de les Balears són els que dediquen més part del seu sou a pagar la hipoteca, concretament un 41,49% del seu salari brut, gairebé 20 punts més que extremenys, asturians i murcians, que no arriben al 22%.
Els catalans destinen un 32,4 % del seu sou a pagar la hipoteca i la quota mitjana se situa en els 651,49 euros, a un interès d’un 2,50%, segons l'Anuari Immobiliari de l'Escola de Registradors del 2017. Segons aquest estudi, els catalans són els tercers d'Espanya que més percentatge dels seus ingressos han de destinar a afrontar les quotes del seu préstec hipotecari, per darrere de balears i madrilenys.
Els ciutadans de les Balears són els que dediquen més part del seu sou a pagar la hipoteca, concretament un 41,49% del seu salari brut, gairebé 20 punts més que extremenys, asturians i murcians, que no arriben al 22%. Els preus alts de determinades zones, associats a nivells salarials mitjans baixos contribueixen a disparar aquest percentatge.
Les llars espanyoles van dedicar de mitjana l'any passat un 28,66% dels seus ingressos anuals a pagar l'habitatge, superior al 27,49% del 2016, amb una quota mensual mitjana de 543,94 euros, 22 euros més que fa una any.
Segons els registradors, aquests augments han deteriorat l'accessibilitat a les hipoteques dels espanyols respecte al 2016, exercici que va marcar els mínims de la sèrie històrica, la qual cosa atribueixen, fonamentalment, al repunt de l'endeutament hipotecari per habitatge, amb un augment d’un 5,71% durant l'últim any, i una reducció dels salaris un 0,19%.
Madrid és la comunitat on es paguen les quotes més elevades d'hipoteca, de 773,53 euros, i això suposa que els madrilenys han d'assignar un 34,04% del seu sou brut a aquesta matèria, el segon percentatge més alt, per darrere dels balears, que, al seu torn, paguen 743,51 euros al mes per aquest concepte.
Davant d’aquestes xifres màximes, els extremenys, que han de guardar un 21,56% del seu salari per abonar la hipoteca, els asturians (21,80%) i els murcians (21,94%) són els que menys esforç han de fer.
Coincideix amb el fet que els extremenys són els que paguen la quota més baixa d'hipoteca, de 331,67 euros, i tampoc no arriben als 400 ni els murcians (371,89 euros) ni els castellanomanxecs (397,63 euros).
La majoria de les comunitats han empitjorat els seus indicadors d'accessibilitat, ja que només en quatre autonomies ha baixat la quota mensual mitjana respecte a l'any anterior: Múrcia (-3,44 %), Cantàbria (-3,14 %), el País Basc (-3,12 %) i Extremadura (-0,28 %).
De la resta, on més ha augmentat ha estat a les Balears (8,67 %), les Canàries (7,71 %) i La Rioja (7,24 %).
L'informe també recull el tipus d'interès mig contractat inicialment en la formalització del crèdit hipotecari per comunitats, en el qual es pot observar que els catalans són els que paguen els tipus més alts de mitjana, un 2,50%, seguits dels canaris (2,49%) i els murcians (2,44%). Al costat oposat s’hi situen els bascos (2%), els càntabres (2,01%) i els madrilenys i els navarresos (tots dos amb el 2,08%).
- Apagada Red Eléctrica sospita d'una desconnexió massiva de plantes solars abans de l'apagada
- Andrés Iniesta: "No sempre tot és bonic, ni per a mi ni per a ningú"
- Habitatge Gonzalo Bernardos avisa els espanyols: «Els que es vulguin comprar una casa s’han d’afanyar»
- Presumpta administració deslleial Els Mossos confisquen documents i joies als marmessors de Pere Mir
- Lluita contra el frau Hisenda et vigila: aquesta és la quantitat màxima que pots pagar en efectiu
- Al tancament del mercat La CNMC es disposa a aprovar l'opa sobre el Sabadell amb compromisos assumibles per al BBVA
- OBRES A L'ESTADI La gespa del nou Camp Nou, a punt
- Comissió d'investigació El Govern central enviarà el CNI a les elèctriques a partir d'aquesta nit per recaptar dades per l'apagada
- Segons l'Idescat Sant Just Desvern torna a ser el municipi amb més renda per càpita, per davant de Matadepera i Tiana
- Perspectives El Govern manté en el 2,6% el creixement del 2025 malgrat la incertesa pels aranzels