POLÍTIQUES SOCIALS

CCOO i UGT alerten de noves retallades en les ajudes als aturats

Els sindicats denuncien que el projecte del Govern castiga els aturats de llarga durada

Cua d’aturats en una oficina de treball.

Cua d’aturats en una oficina de treball. / AGUSTÍN CATALÁN

3
Es llegeix en minuts
Mercedes Jansa

El 30 d'abril finalitza el pla Prepara, l'ajuda de 426 euros per a aturats de llarga durada vinculada a la recerca de feina, i no hi ha consens entre el Ministeri d'Ocupació i els sindicats CCOO i UGT per aconseguir una alternativa. Les dues centrals majoritàries consideren que la fórmula que ha posat sobre la taula de negociació el Govern restringeix encara més el nombre de persones beneficiàries i el temps per rebre aquesta ajuda.

Les centrals calculen un retallada d'entre 3 i 42 mesos en el temps de percepció de l'ajuda, sent els més perjudicats els més grans de 45 anys. També denuncien l'enduriment dels requisits per accedir als subsidis una vegada esgotada la prestació contributiva, a l'exigir a tots els perceptors el requisit de la recerca  activa de feina, que ara només es demana als perceptors de pla Prepara que està vinculada a les polítiques actives d'ocupació.

A penes una setmana abans que finalitzi el Prepara, l'acord entre el ministeri que dirigeix Fátima Báñez i els sindicats sembla impossible. I no serà perquè hi hagi hagut poc temps per dedicar-se al tema.

Pendent des d'agost

L'Executiu es va comprometre l'agost del 2017 a reagrupar totes les ajudes i subsidis de caràcter estatal per als aturats que hagin esgotat la prestació contributiva, com són el Programa per a l'activació de l'ocupació (PAE), el Prepara i la renda activa d'inserció (RAI), després d'una sentència del Tribunal Constitucional que declarava il·legal la gestió del Prepara per part del Govern central a l'envair competències de les comunitats autònomes. Al desembre una altra sentència de l'alt tribunal declarava inconstitucional el PAE per les mateixes raons.

Per no deixar els aturats sense ajuda, les comunitats autònomes van realitzar una delegació temporal d'aquestes competències a l'Executiu de Rajoy amb el compromís que agrupés totes les ajudes en una de sola i transferís els mitjans materials necessaris a les autonomies perquè abonessin l'ajuda. No obstant, no es veu un acord a prop entre els interlocutors que han de resoldre la paràlisi de tants mesos.

Les autonomies governades pel PSOE o coalicions d'esquerra van comunicar a Ocupació a començaments d'aquesta setmana la seva oposició al projecte del Govern que respon al nom de renda complementària de desocupació (RED). A les comunitats socialistes s'hi han sumat altres del PP i sumen una majoria que reclama la gestió i denuncia que es deixi fora bona part dels beneficiaris actuals.

En els dos textos de la RED presentats per Ocupació a les centrals es milloren les ajudes per als menors de 45 anys però empitjoren per als més grans d'aquesta edat. Els menors de 45 anys  tindran cinc mesos més d'ajudes  si no tenen responsabilitats familiars, sempre que hagin cotitzat almenys entre 3 i 3,5 anys i hagin esgotat la prestació contributiva de 12 mesos.

Els que hagin superat els 45 amb responsabilitats familiars, el sistema actual els permet rebre ajudes durant un màxim de 66 mesos, mentre que amb la RED percebran la prestació durant 24 mesos, amb la qual cosa perden fins a 42 mesos.

Notícies relacionades

Si no tenen responsabilitats familiars, la pèrdua de protecció puja a 39 mesos amb la RED.

Carlos Bravo, secretari de Política Social de CCOO, adverteix al Govern que està perdent l'ocasió d'abordar una "reforma integral" de tot el sistema de prestacions, alhora que li reclama que ho faci mitjançant una norma amb rang de llei que es pugui debatre al Parlament i  no mitjançant un decret, com ha fet amb les diferents fases del Prepara, un sistema que també ha tombat el Constitucional.

Menys beneficiaris i superàvit 

Més d'<strong>1,2 milions de persones </strong>en atur no estan cobertes per una prestació per desocupació. Són aturats de llarga i molt llarga durada, d'entre any i mig a dos anys o més sense feina i amb una edat que supera els 50 anys, difícil per a la reinserció en el mercat laboral. En aquest grup només un de cada quatre aturats cobra la prestació contributiva.