Aclariment de la crisi

El Congrés estudia denunciar l'expresident de Cajasol per mentir

Antonio Pulido va afirmar a la Cambra baixa que no estava imputat per l'Audiencia Nacional

Faltar a la veritat en una comissió d'investigació està penat amb fins a un any de presó

zentauroepp42840433 antonio pulido180408161648

zentauroepp42840433 antonio pulido180408161648 / FERNANDO ALVARADO

3
Es llegeix en minuts
Pablo Allendesalazar

El Congrés dels Diputats estudia portar a la fiscalia Antonio Pulido, expresident de la sevillana Cajasol i excopresident de Banca Cívica, per mentir el 27 de febrer durant la seva compareixença davant la comissió d'investigació de la crisi financera de la Cambra baixa, segons ha pogut saber aquest diari. L'exbanquer va negar estar imputat per l'Audiència Nacional per la fusió de caixes que va donar lloc a Banca Cívica i la sortida a borsa d'aquesta entitat el 2011. L'article 502.3 del Codi Penal estableix que faltar a la veritat davant una d'aquestes comissions “serà castigat amb la pena de presó de sis mesos a un any o multa de 12 a 24 mesos”.

La comissió, presidida per Ana Oramas, de Coalició Canària, es va dirigir a l'Audiència Nacional després d'aquella afirmació de Pulido i el tribunal ja li ha comunicat informalment que l'encara president de la Fundació Cajasol sí que està imputat. Ara està a l'espera que li faci arribar un certificat oficial confirmant la situació judicial de l'exexecutiu per prendre una decisió. Fonts parlamentàries asseguren que l'opció que té més possibilitats és que s'informi del presumpte delicte la fiscalia perquè obri una investigació.

No és només que Pulido mentís, sinó que es va mostrar indignat quan Alberto Montero, d'Units Podem, va fer una referència a la seva imputació: "Ha parlat d'una cosa que demano que rectifiqui perquè no és certa. Ha dit que jo estic imputat. Jo no estic imputat en res i, si no, li demano que em porti aquesta imputació. L'hi exigeixo, no l'hi demano. Una altra cosa és que l'hi hagin dit, però no és cert. Que hi ha hagut processos que estan arxivats? Sí, un, però en aquest moment no n'hi ha cap on estigui amb la qualificació d'imputat. Per tant, li demano que rectifiqui perquè no és cert. Ni investigat, que és el mateix. Això afecta l'honor. Si jo ho digués de vostè, vostè m'estaria demanant a mi en aquests moments que rectifiqués, i més en un lloc com el Parlament, on resideix la sobirania del poble. No ho estic, ni investigat tampoc. Per tant, li demano que rectifiqui".

Investigació en curs

El jutge Eloy Velasco, de l'Audiència Nacional, va admetre el març del 2013 una denúncia d'UPD per delictes societaris, falsificació, maquinació per alterar el preu de les coses i falsedat en la informació econòmica i financera contra ex alts càrrecs de Banca Cívica i de les quatre caixes que la van formar (Caja Navarra, Caja Burgos i Caja Canarias, a més de Cajasol).

Posteriorment la va arxivar dues vegades, sobretot pels informes dels pèrits del Banc d'Espanya, que avalaven l'actuació dels demandats. No obstant, el setembre del 2015 es va veure obligat a reobrir el cas després que la fiscalia recorregués el seu tancament provisional per entendre que encara quedaven diverses proves per fer.

La seva substituta, la jutge Carmen Lamela, va decidir al juliol ampliar en 18 mesos la instrucció, fins al desembre del 2018, davant la complexitat de la causa. En la resolució que va emetre llavors, hi seguia figurant com a imputat Pulido, a més d'Enrique Goñi, expresident de Banca Cívica (que també va declarar davant la comissió), Miguel Sanz, expresident de Navarra i Caja Navarra, i cinc exconsellers més.

Reiteració

Notícies relacionades

El diputat Montero va preguntar a Pulido per aquesta pròrroga de la investigació i l'exbanquer va tornar a negar que estigués imputat. “S'ha prorrogat perquè és un cas complex, però no hi ha ningú imputat. És com si jo li poso a vostè una denúncia... Ja dic que aquesta denúncia ja ha estat arxivada en dues ocasions. Li puc enviar les dades perquè li consti. Per això li dic que no hi ha cap imputació. L'hi he aclarit”, va assegurar.

Davant aquesta reiteració, Montero va acceptar retirar la seva afirmació sobre la imputació, però li va llançar una advertència: “Si en principi aquests són els termes en què es troba el procés, bé. Però crec recordar que hi ha un compromís de dir la veritat en aquesta comissió i esperem que sigui cert”. Oramas, per la seva banda, li va recordar que Pulido havia sigut advertit per escrit de la seva obligació de dir la veritat al ser citat. La comprovació posterior que va fer la comissió ha apuntat cap al fals testimoni.

Altres afirmacions i silencis sospitosos

La comissió d'investigació de la crisi també ha preguntat a la Junta d'Andalusia sobre algunes normes autonòmiques que va citar <a href="https://antoniopulidogutierrez.es/acerca-de-antonio-pulido-gutierrez" target="_blank">Antonio Pulido</a> per justificar la polèmica situació de la Fundació Cajasol, que presideix i que compta amb un pressupost de prop de 20 milions d'euros. Els diputats alberguen sospites que també podria haver mentit en aquest camp, i en aquest cas podrien informar-ne la fiscalia.