Operació societària

Blackstone llança una opa de 1.900 milions d'euros sobre Hispania

El fons nord-americà, a través de la seva societat Bidco, ofereix 17,45 euros en efectiu per cada acció de la firma d'actius immobiliaris

zentauroepp41793495 file   this thursday  april 27  2017 file photo shows george180404173914

zentauroepp41793495 file this thursday april 27 2017 file photo shows george180404173914 / OLIVIER HOSLET

3
Es llegeix en minuts
Max Jiménez Botías

El fons nord-americà Blackstone ha decidit tirar endavant el seu projecte per constituir el primer grup hoteler a Espanya al llançar una oferta sobre la socimi Hispania, participada per una societat de George Soros i que gestiona els hotels del grup Barceló. L’oferta, però, no és amistosa. O almenys no és del coneixement dels principals accionistes de la socimi, ni del consell d’administració, llevat dels representants d’QP Capital Holdings Limited, la societat de Soros, que ha arribat a un acord amb Alzette Investment (Bidco) per vendre el 16,56% del capital d’Hispania que estava en poder seu. Soros abandonarà així la inversió que va fer el 2014, quan es va constituir Hispania amb unes plusvàlues de més de 130 milions d’euros.

A més a més, Bidco, societat participada íntegrament per entitats assessorades per filials del fons nord-americà Blackstone, llançarà una opa sobre la resta del capital d’Hispania Activos Inmobiliarios, i que suposa valorar la socimi en una mica més de 1.900 milions d’euros, segons ha confirmat en un comunicat aquesta última companyia. Ofereix ara 17,45 euros per acció, en efectiu. Una xifra que suposa un descompte del 5,7% respecte als 18,50 euros als quals que cotitzava la socimi quan la seva cotització va ser suspesa de manera cautelar aquest dimecres, segons va informar Bidco en un comunicat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).

Caiguda de la cotització

La CNMV va aixecar ahir la suspensió sobre Hispania, que al tornar a la cotització va caure el 6,27%, de tal manera que la seva cotització es va situar per sota del preu per acció al qual Blackstone ha comprat el 16,5% de Soros. La companyia que presideix Rafael Miranda va acabar la sessió a 17,34 euros per acció, davant els 18,50 euros de la vigília.

L’oferta de Blackstone estarà subjecta a la seva acceptació per accionistes de la societat titulars, en el seu conjunt, del nombre d’accions necessari que permeti a Bidco passar a ser propietària del 50%, més una acció, del total de les accions de la societat. Entre els principals accionistes, a més a més del fons inversor de Soros, figuren Fidelity Management Research (FMR), que a finals del 2017 tenia el 7% del capital; el fons Tamerlane disposava del 6%; BW GI, del 3,6%, Black Rock, el 3,3% i Axa Investments, el 3%. A més a més, el 55% del capital està en mans de petits inversors.

Malgrat l’opa del fons nord-americà, fonts del mercat sostenen que una mitja dotzena de fons internacionals mantenen el seu interès per Hispania fins i tot després de l’oferta Blackstone i no es descarta la possibilitat d’una eventual oferta competidora.

Principal grup hoteler

L’objectiu del fons seria crear el grup hoteler més gran d’Espanya, ja que Hispania gestiona, juntament amb Barceló, la divisió hotelera d’aquell grup. Amb un valor brut de 1.639 milions d’euros, Però el mes de febrer passat la societat va tancar diverses compres que van incrementar les seves possessions fins a 46 establiments que sumen un total de 13.100 habitacions. A més a més, segons els comptes, la companyia disposa de terrenys per construir-hi més edificis per a aquest ús valorats en 14,08 milions d’euros. Els hotels que té Hispania representen el 83% dels seus ingressos, que al tancament de l’exercici passat van pujar 129 milions d’euros, i el 66% del valor de tota la seva cartera, la qual també té una petita part (10% del total) de vivenda de lloguer.

Notícies relacionades

Hispania va aconseguir el control del 100% de la seva filial Bay Hotels & Leisure al comprar-li al Grupo Barceló el 24% que li quedava en aquesta societat d’inversió especialitzada en hotels per 172,4 milions d’euros.  Bay Hotels & Leisure és un vehicle d’inversió immobiliària especialitzat en l’adquisició i gestió d’actius hotelers a Espanya per al seu arrendament sota el règim especial de les socimi. La societat té com a objectiu principal maximitzar els retorns per als accionistes a través de la gestió activa del patrimoni immobiliari adquirit.

L’interès de Blackstone pel sector hoteler no és nou en absolut. La compra de la companyia HI Partners al Banc Sabadell per 630,7 milions d’euros va ser una de les primeres incursions en el sector portades a terme a Espanya. Després d’aquest pas, aquest fons es fix en els actius hotelers del Banco Santander, producte de la seva adquisició del Banco Popular. En la inflada cartera de 30.000 milions d’euros en actius d’aquella entitat, hi figuraven 800 milions que pertanyen a establiments hotelers.