Escolano rellança la reforma dels organismes supervisors

Els canvis no arribaran a temps per afectar els relleus al Banc d'Espanya

El ministre anuncia que l'Estat tornarà 3.000 milions més del rescat bancari

zentauroepp42776704 madrid  04 04 18  roman escolano   ministro de economia e in180404170902

zentauroepp42776704 madrid 04 04 18 roman escolano ministro de economia e in180404170902 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
P. ALLENDESALAZAR / MADRID

El nou ministre d’Economia, Román Escolano, va anunciar ahir la seva intenció de «rellançar» la reforma dels organismes supervisors. Es tracta d’uns canvis pactats amb Ciutadans en el pacte d’investidura del mes d’agost del 2016 que va permetre a Mariano Rajoy repetir com a president del Govern, però en els quals s’ha avançat molt lentament. El substitut de Luis de Guindos ha anunciat que traurà a audiència pública un projecte de llei les pròximes quatre setmanes perquè els interessats hi presentin les seves al·legacions.

Davant la Comissió d’Economia del Congrés, ahir es va mostrar confiat que aconseguiria el suport parlamentari suficient abans que s’acabi la legislatura. Això implica que la reforma no estarà aprovada a temps per afectar el nomenament del nou governador i subgovernador del Banc d’Espanya, previst per al juny. El PP i el PSOE han pactat tradicionalment aquests càrrecs, però Ciutadans vol participar en el procés i pretén impulsar una reforma exprés per a això.

Els canvis que prepara Escolano no inclouen novetats: separarà la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) en dos organismes, crearà una autoritat independent d’assegurances i una altra de protecció a l’estalviador i traspassarà la supervisió dels auditors del ministeri a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). També preveu reforçar el sistema de nomenaments dels alts càrrecs d’aquests organismes amb més participació del Congrés.

ÈPOCA DE REESTRUCTURACIONS / El ministre va deixar clar d’entrada que no pensa imprimir cap «canvi de rumb» en la política econòmica del seu antecessor. Però va defensar que, una vegada «superats els rigors de la crisi i apuntalat el creixement sostenible», ha arribat el moment de donar un «nou impuls a l’agenda reformista», bàsicament paralitzada pels problemes del Govern per tirar endavant els seus projectes al Parlament.

Notícies relacionades

En aquesta línia, va anunciar mesures per afavorir el finançament i internacionalització de les empreses, i també la creació d’una caixa de proves perquè les companyies financeres tecnològiques puguin operar amb menys càrregues regulatòries.  Ha anunciat que l’Estat tornarà al maig 3.000 milions més del préstec europeu que va rebre el 2012 per salvar la banca, que se sumen als 11.300 milions ja reintegrats, i que està negociant amb Europa amortitzacions addicionals durant aquest any.

Escolano va donar per segur que el Govern aconseguirà aprovar els Pressupostos i reduir el dèficit al 2,2%, i va afirmar que Espanya està «lluny» d’una bombolla immobiliària. El ministre va lamentar que els indicadors d’activitat de l’economia catalana estiguin encara per sota de la mitjana.