OCI DIGITAL

Futur incert per al Gamelab i la Barcelona Games World

El Gamelab dona dues setmanes per concretar les subvencions o se n'anirà a una altra ciutat, probablement a Madrid

La Barcelona Games World se celebrarà a finals d'any, però pot perdre el suport exclusiu de la patronal Aevi

getthumbsbyfilename

getthumbsbyfilename

3
Es llegeix en minuts
Josep M. Berengueras
Josep M. Berengueras

Periodista

ver +

El sector del videojoc català viu dies de preocupació. Les dues principals fires del sector, que s'han celebrat els últims anys a Barcelona, veuen com el seu futur s'ennuvola per diferents raons. D'una banda, la mostra de desenvolupadors, el Gamelab, avisa que se n'anirà (probablement a Madrid) si no es garanteixen les ajudes pendents -bloquejades per la intervenció dels comptes de la Generalitat-. De l'altra, la de novetats i oberta al gran públic, Barcelona Games World, pot perdre el suport exclusiu de la patronal espanyola del sector, l'Aevi, en favor de la fira de videojocs que se celebra a Madrid.

"Barcelona és un punt de desenvolupament de videojocs, d'atracció d'empreses, de talent... Tenir fires com el Gamelab i la Barcelona Games World és per al sector com tenir el Mobile World Congress, que gent de primera línia ens visiti, que les empreses posin Barcelona al mapa, que l'ecosistema se'n beneficiï. I tot això està en perill", explica Xavier Carrillo, president de l'Associació de Desenvolupadors i Editors de Videojocs de Catalunya (Devicat).

Desenvolupadors

Gamelab és un dels congressos de desenvolupadors de videojocs més importants a nivell mundial. És una cita per a professionals, que rep un miler de visitants, a la qual assisteixen les primeres espases de les empreses, històrics del sector, desenvolupadors... Des del 2011 se celebra a Catalunya (Barcelona o l'Hospitalet) al mes de juny, però aquest any encara no està garantit. El motiu: no s'han aprovat les ajudes corresponents: "Hi ha un problema tècnic. No hi ha Govern, hi ha cert buit, que afecta bàsicament l'aportació de l'Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC). Ha de moure fitxa aviat, així com l'Ajuntament de Barcelona", explica Gonzo Suárez, cofundador del congrés.

Aquesta cita rep aportacions de diverses administracions. Les de la Secretaria de Telecomunicacions i d'Acció (50.000 euros en total) estan garantides, segons fonts del Govern. La de l'ICEC, que segons consta en la seva memòria del 2016 va aportar aquell any 50.000 euros al congrés, en canvi, està bloquejada per l'aplicació de l'article 155 i el control pressupostari d'Hisenda. A més, l'Ajuntament de l'Hospitalet va aportar 60.000 euros l'any passat, però aquest any, apunten altres fonts, reduirà aquesta quantia. Per últim, Gamelab vol reprendre les ajudes del consistori de Barcelona, que també estan pendents. "Hem anat tolerant retallades, però hem arribat a un punt que per garantir la qualitat de la cita no podem rebaixar més. Volem ser a Barcelona", afegeix Suárez, que, no obstant, avisa: "Tenim dues setmanes per prendre una decisió". Sobre la taula hi ha una oferta per anar-se'n a Madrid.

"Gamelab ha rebutjat moltes ofertes de diverses ciutats perquè s'identifica amb Barcelona. No se'n vol anar, el seu projecte passa per Barcelona", resumeix Carrillo, que afegeix: "Si King és a Barcelona, és perquè els seus directius van venir abans al Gamelab. I així moltes".

Novetats

Mentrestant, la Barcelona Games World és la fira en la qual, des de fa dos anys, les grans firmes del sector presenten al gran públic les seves novetats. En l'última edició va reunir 135.000 assistents, i aquest any canviarà de dates i de recinte (Fira Gran Via) per fer un salt qualitatiu. Però malgrat aquests canvis, l'Aevi, la patronal del sector, que des de fa dos anys coorganitza el saló de Barcelona, pot apostar finalment per donar suport a la fira que es fa a Madrid.

Notícies relacionades

"Estem definint quina serà la nostra presència a les fires. Per nosaltres, com més fires es facin a Espanya, millor", afirmen fonts de l'Aevi. La solució pot passar per recolzar-les totes dues, però es dona per fet des del sector que, aquest any sí, la cita més important d'Espanya per a l'Aevi serà la fira madrilenya. Això no significa que Barcelona es quedi sense saló per al gran públic. Fira Barcelona, que confia comptar amb la col·laboració final de l'Aevi, ja ha anunciat que la mostra es portarà a terme del 29 de novembre al 2 de desembre.

Altres fonts del sector donen per segur el suport de moltes de les grans marques tant a la fira de Madrid com a la de Barcelona. "Però els pressupostos d'algunes firmes són els que són, i la lògica és que a curt o mitjà termini només puguin apostar molt fort, de veritat, per una d'elles", adverteixen.