Anàlisi

Més enllà de la vaga feminista

L'activista Berit As va identificar cinc tècniques que s'utilitzen habitualment per dominar persones o col·lectius i que es poden aplicar en el cas de les dones

zentauroepp42250363 onbarcelona mujeres180227174751

zentauroepp42250363 onbarcelona mujeres180227174751 / CARLOS MONTANYES

2
Es llegeix en minuts
Ester Oliveras
Ester Oliveras

Economista. Professora a la Universitat Pompeu Fabra (UPF).

ver +

Malgrat l’impacte que pugui tenir la vaga feminista, s’ha de posar consciència en aquelles conductes que contribueixen a fer que les dones segueixin estant poc representades en determinats àmbits socials, econòmics i polítics.

L’activista Berit Ås va identificar cinc tècniques que s’usen habitualment per dominar persones o col·lectius. Cal destacar aquí que, en cap cas, són exclusives del gènere i que ningú és del tot innocent. En el sector empresarial, s’ha demostrat que la diversitat de gènere i de raça implica més vendes, més consumidors i més beneficis. Potser per aquest motiu, una empresa sueca va formar el seu personal en aquestes tècniques.

La indicació era la següent: quan una persona detectés que s’estava utilitzant alguna de les tècniques de dominació, simplement s’havia de buscar la mirada còmplice d’un altre que també hi fos present i, dissimuladament, fer un símbol amb la mà que indiqués quina de les 5 tècniques s’estava detectant.

Aquest simple fet va apoderar homes i dones, ja que va posar el focus sobre conductes moltes vegades inconscients. A continuació, es llisten algunes de les pràctiques que patim i perpetrem. Es convida els lectors a afegir les pròpies.

Un únic dit indica invisibilització. Quan fas una intervenció i les pròximes intervencions no tenen res a veure amb el que tu has dit. Quan s’assigna un projecte o  càrrec, que per antiguitat i experiència et correspondria, però un home més júnior i assertiu passa per davant, normalment decidit per un altre home.

Dos dits indiquen ridiculització. Quan es comenta d’una dona que és hipersensible, histèrica o que es «pren les coses massa personalment». Quan es fan acudits sobre dones. Quan et pregunten: ¿com és que t’han elegit a tu?

Tres dits indiquen retenció d’informació. Quan es convoquen reunions prèvies només amb una part dels que tenen capacitat de decisió. Quan es prenen decisions en trobades informals, com en un partit de futbol o en unes cervesetes, i ets l’última a assabentar-te’n. Quatre dits indiquen doble càstig. Quan et proposen una reunió incompatible amb anar a buscar els teus fills a l’escola, pots escollir entre el judici de ser mala mare o mala professional. Quan et proposen un projecte que, si surt bé, et posarà en contra una part dels companys de feina i si, surt malament, et podran culpar que no hagi sortit bé. 

Notícies relacionades

Cinc dits indiquen culpa i humiliació. Quan en una reunió t’adones  que ja s’han pres les decisions anticipadament i que no t’hi han inclòs. Quan et demanen que implementis un projecte a cost zero, però a l’home que ve darrere li ofereixen els recursos que necessiti. Quan, amb la boca petita, expliques una idea en 30 segons i més tard un home l’elabora durant 10 minuts i tothom l’aplaudeix. Quan el mateix objectiu aconseguit per una dona o per un home té un valor diferent. 

Les persones que treballen sense utilitzar aquestes tècniques saben reconèixer, aprofitar i potenciar el talent de les persones.