Pensions

Linde veu "difícil" que es puguin vincular les pensions a l'IPC

El governador del Banc d'Espanya insta el Govern a incentivar els plans de pensions privats

El ministre Catalá afirma que les pensions pujaran quan s'arribi a 20 milions de cotitzants

Luis María Linde assegura que l’única via per poder seguir garantint les pensions ha de passar per l’ocupació. / ATLAS VÍDEO

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El governador del Banc d’Espanya, Luis María Linde, va afirmar ahir que veu «difícil» que es pugui costejar la vinculació de la revalorització de les pensions a l’IPC i advoca per incentivar els plans de pensions privats, al mateix temps que va reconèixer que el sistema públic de pensions té «problemes seriosos» que creu que es poden resoldre amb ocupació.

Així ho va assenyalar en declaracions als periodistes després de participar en un esmorzar informatiu organitzat pel Col·legi d’Enginyers de Camins, Canals i Ports, on va dir que veu «difícil» que els comptes públics puguin afrontar una vinculació de la revalorització de les pensions a l’IPC, tal com demanen els principals sindicats, CCOO i UGT, i alguns partits, com el PSOE i Units Podem.

Després de la polèmica suscitada arran d’unes declaracions realitzades a la setmana passada a Tenerife, Linde va insistir que ell «mai» ha dit que s’hagi de quantificar la vivenda com a part de les pensions, sinó que «cal tenir en compte» que en altres països hi hagi una aportació més gran als fons privats, en comparació d’Espanya, on hi ha «poc estalvi privat en fons de pensions, però sí que n’hi ha molt  en vivenda».

Linde va dir que «seria bo que la gent no invertís només en vivenda, sinó també una mica en actius financers. [...] Això no estaria malament, però exigeix algun estímul».

Malinterpretat

En la seva intervenció en l’acte, Linde va indicar que li han estranyat els «dubtes» i el debat sorgit arran de les seves declaracions, i va insistir a recordar la dada «ben coneguda»  que a Espanya hi ha un alt percentatge de jubilats que tenen casa pròpia «en general ja pagada», després de «molts anys d’estalvi i esforç».

En aquesta línia, va assenyalar que hi ha una «diferència notable» d’Espanya amb la resta de països, ja que el percentatge de pensionistes espanyols que es jubila amb casa pròpia és «molt superior» al que existeix en altres grans economies, com Alemanya i França.

«Vaig dir que a Espanya, efectivament, el volum d’estalvi concentrat en fons de pensions és petit. Els espanyols no han estalviat així, fa dècades que estalvien en vivenda», va remarcar Linde.

Notícies relacionades

El governador del Banc d’Espanya va defensar que el sistema públic de pensions és «fonamental» per a la política econòmica i social, si bé va reconèixer que la seva situació és «difícil» i que presenta «problemes greus» en l’àmbit demogràfic, per l’augment de l’esperança de vida i per la desocupació.

En aquest sentit, va alertar d’una situació demogràfica «molt negativa», però com que la seva correcció és «molt difícil» i «lenta», i l’altre factor perjudicial relatiu a l’esperança de vida no s’ha d’afrontar, va advocar per incidir en l’ocupació: «Si l’ocupació segueix creixent com en els últims tres anys, és una via de solució, estabilitat i sostenibilitat per al sistema de pensions».  Linde va afegir que la possibilitat discutida al Pacte de Toledo de treure les pensions no contributives o sufragar una part amb impostos no és competència del Banc d’Espanya, però és «una via lícita de ser analitzada». H 

Báñez demana un pacte sobre les pensions abans de l'estiu

La titular d’Ocupació, Fátima Báñez, va reclamar ahir «responsabilitat» a tots els partits perquè aconsegueixin «d’aquí a la primavera» un acord sobre el futur de les pensions en la comissió del Pacte de Toledo que beneficiï els «pensionistes d’avui i de demà». La ministra va assegurar que aquests pactes es van fent cada cinc anys des de 1995 i va demanar que «almenys»  s’aconsegueixi entre el Partit Popular i el PSOE. «Els pensionistes han vist que  les pensions s’han apujat cada any, en alguns casos de manera moderada», va defensar la ministra.