tribunals

Els controladors pagaran 15 milions pel caos aeri del 2010

Els controladors consideren l'acord "un alliberament" després de vuit anys litigant als tribunals

Imatge d’arxiu de controladors aeris a la torre de control de Barajas.

Imatge d’arxiu de controladors aeris a la torre de control de Barajas. / JUAN M. ESPINOSA (EFE)

3
Es llegeix en minuts

El sindicat de controladors aeris USCA ha arribat a un principi d'acord amb la Fiscalia de Madrid pel qual es compromet a desemborsar prop de 15 milions d'euros en concepte d'indemnització als passatgers afectats pel caos aeri del desembre del 2010, segons han informat fonts del sindicat a Europa Press.

Aquesta mesura està condicionada a l'acceptació del mateix acord a Palma de Mallorca, on 83 controladors es troben processats per possible sedició, delicte castigat amb més de vuit anys de presó. USCA assegura que les negociacions a Mallorca es troben també "molt avançades", tot i que encara queden "alguns serrells".

El caos aeri del desembre del 2010 va afectar uns 700.000 passatgers i més de 5.000 vols a tot Espanya. Actualment, només queden pendents de resolució les causes obertes contra els controladors a Madrid i Barcelona, de les 20 que es van obrir en diferents jutjats de tot Espanya.

Pel caos aeri es van obrir més de vint causes en jutjats de tot Espanya, entre els quals figuren, a més de Madrid i Palma, les causes ja arxivades a València, Burgos, Àlaba, Cantàbria, Astúries, Alacant, Andalusia, Vigo, Reus, Sevilla i les resolucions judicials dictades pels Jutjats d'Instrucció de Granadilla de Abona (Canàries), Sevilla, San Cristóbal de la Laguna, el Prat de Llobregat (Baix Llobregat), Màlaga, Reus (Baix Camp), Sabadell (Vallès Occidental), Bilbao, Santiago de Compostel·la i Santa Coloma de Farners (la Selva).

Acord

El sindicat USCA explica que "per consell dels advocats" s'ha dut a terme un procés negociador per arribar a un acord amb les acusacions particulars perquè retirin les seves acusacions prèvia indemnització. Des d'USCA, sindicat al qual pertanyen els 216 controladors que s'enfronten a les dues causes pendents (133 a Madrid i 83 a Palma), s'assegura que aquest acord suposa "un alliberament" perquè posa fi a un conflicte que fa vuit anys que dura, que no és satisfactori però és la fórmula "menys costosa". De moment s'han arxivat una vintena de procediments a tot Espanya per aquests fets, tots ells exculpatoris per als controladors.

El sindicat de controladors USCA ha confirmat que, després de l'acord, ja s'està indemnitzant els més de 15.000 afectats que han mantingut durant aquests vuit anys les seves denúncies vigents en un jutjat d'Instrucció de Madrid.

Indemnització mitjana

"Els perjudicats personats en la causa ja han començat a percebre les indemnitzacions, uns 1.000 euros més les despeses en què haguessin incorregut pel perjudici causat", segons han explicay des del sindicat USCA. L'acord requereix, un cop els passatgers rebin aquestes quantitats, la retirada de la denúncia per part de totes les acusacions particulars ja que, en cas contrari, el cas continuaria el seu curs fins a arribar a judici.

L'advocat del sindicat d'USCA, José Antonio Choclán, va demanar el sobreseïment de la causa i l'arxivament de les actuacions encara pendents contra els controladors aeris de Madrid, per entendre que "no hi va haver cap plantada" per part del col·lectiu i que el tancament de l'espai aeri va ser una decisió "unilateral" d'AENA.

En la interlocutòria, el magistrat assenyala que no és cert que el tancament de l'espai aeri fos una decisió dels responsables d'AENA aliena a la voluntat del col·lectiu, sinó que tot i ser una competència reservada a l'ens, la seva decisió "apareix directament vinculada a l'abandonament dels seus llocs de treball" i "a conseqüència de la concertada actuació dels treballadors".

Notícies relacionades

Això va impedir que el trànsit aeri continués desenvolupant-se amb normalitat i que va obligar l'autoritat competent a tancar l'espai aeri, "davant la impossibilitat pràctica de garantir la seguretat dels vols, cosa que va conduir -assenyala el jutge- a la declaració de l'estat d'alarma".

Mallorca, en vies de solució

L'acord a Madrid també està supeditat al fet que a Mallorca també es tanqui el cas, on el procés està més endarrerit tot i que en vies de solució. "Ens preocupa més, va més endarrerit en el temps, però el procediment i el procés de conformitat segueix també el seu curs i estem avançant", asseguren des d'USCA, que confia que l'acord amb les acusacions es tanqui "molt ràpid", encara que posteriorment avançarà en funció del treball de cada jutjat.