comissió d'investigació

Serra culpa la Generalitat i el Banc d'Espanya de frenar el sanejament de Caixa Catalunya

L'expresident de l'entitat assegura que les institucions van endarrerir el cessament de Loza

zentauroepp42340201 madrid 28 02 2018 economia   congreso de los diputados  comi180228110705

zentauroepp42340201 madrid 28 02 2018 economia congreso de los diputados comi180228110705

1
Es llegeix en minuts
P. Allendesalazar

Narcís Serra, president de la desapareguda Caixa Catalunya entre el 2005 i el 2010, ha assegurat aquest dimecres que quan va arribar al càrrec va intentar canviar el rumb de l'entitat financera, però es va trobar amb l'oposició de la Diputació de Barcelona (entitat fundadora de la caixa), la Generalitat i el Banc d'Espanya. Davant la comissió d'investigació de la crisi al Congrés, també ha defensat que Espanya podria haver resistit l'esclat de la bombolla immobiliària si no hagués coincidit amb la crisi internacional.

El que també va ser vicepresident del Govern socialista entre el 1991 i el 1995 ha sostingut que quan va arribar a la tercera caixa espanyola no va trobar "en absolut cap il·legalitat o pràctica no ajustada a dret". No obstant, ha explicat, va comprovar que era una "entitat complexa" amb un "complex entramat de promoció immobiliària" (Procam, la quarta promotora de l'època), i per això era necessari un "canvi de rumb". 

Per això, ha relatat, va proposar a la Diputació controlada pel PSC i la Generalitat en l'època del tripartit el 2006 cessar el director general Josep María Loza i nomenar un nou equip directiu. Aquestes institucions, no obstant, "van considerar més convenient" que fos aquest executiu qui corregís el rumb en vista dels bons resultats econòmics aconseguits gràcies al negoci immobiliari i la falta de consens polític suficient en el consell d'administració.

Disculpa parcial

Notícies relacionades

Uns mesos després també ho va proposar al Banc d'Espanya governat per Miguel Ángel Fernández Ordóñez, però la institució "va insistir a mantenir" Loza. "Estic convençut que en la resposta del Banc pesava la preocupació de les conseqüències per al sistema d'un possible conflicte en una de les caixes espanyoles i també els seus efectes sobre la confiança en el sector en un moment en què ja veien alguna nuvolada a l'horitzó", ha justificat.

Serra ha assegurat que finalment va aconseguir cessar el director el 2007 després d'anunciar al president de la Diputació, Celestino Corbacho, que si no dimitiria. Tant l'òrgan provincial com la Generalitat, ha continuat, ho van acceptar finalment i es va elegir Adolf Todó, de Caixa Manresa. L'expresident ha defensat que la caiguda de Lehman Brothers va impedir reflotar l'entitat, però no s'ha referit al fet que l'Estat va haver de rescatar la caixa amb 12.052 milions d'euros, dels quals s'han perdut 11.723 milions, el 97,2% del total.