REFORMA FISCAL

Montoro anuncia una deducció fiscal per als pensionistes més grans

Hisenda pretén que la nova ajuda ja sigui efectiva el 2018

El PSOE rebutja la "cortina de fum", que no resol el "problema de fons"

undefined42330510 graf559  madrid  27 02 2018   el ministro de hacienda y func180227120210

undefined42330510 graf559 madrid 27 02 2018 el ministro de hacienda y func180227120210 / Mariscal

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El ministre d'Hisenda i Funció Pública, Cristóbal Montoro, ha confirmat aquest dimarts que el Govern central treballa per incloure als pressupostos del 2018 una deducció en quota a l'IRPF per reconèixer els "costos inherents" quan les persones arriben a una edat "molt avançada", com els referits a la discapacitat, i ha avançat que donarà un "tractament financer adequat" al tercer sector en els nous comptes públics i aprovarà el desenvolupament reglamentari de la llei de contractació del sector públic.

Així ho ha confirmat Montoro en declaracions als mitjans de comunicació després de participar en la jornada Els compromisos socials de la nova llei de contractes del sector públic, organitzada per la Fundació ONCE, on ha coincidit amb l'expresident del Govern José Luis Rodríguez Zapatero. Montoro ha assenyalat que el Govern està treballant en incentius fiscals per als pensionistes, amb la finalitat d'incloure'ls en el projecte de pressupostos del 2018, que espera aprovar abans de Setmana Santa, informa Efe.

En plena onada de protesta social del col·lectiu de pensionistes per l'escassa revalorització de les seves prestacions, el ministre ha rescatat aquest dimarts una proposta avançada per ell mateix al més de novembre. Llavors, el ministre va expressar la intenció d'anar més enllà de les rebaixes fiscals pactades al juliol amb el grup polític de Ciutadans. L'IRPF ja contempla deduccions en la quota per discapacitat o per tenir persones a càrrec amb discapacitat.

Costos per dependència

Montoro ha explicat ara que la "idea" de l'Executiu és aprovar una deducció a l'IRPF per reconèixer que quan una persona arriba a una edat "molt avançada" hi ha uns "costos inherents", ja que hi ha uns costos per dependència més elevats. "Aquesta és la idea que també portarem aviat a la llei de l'IRPF"; ha precisat.

Així, Montoro ha detallat que treballa en una deducció en quota per edat a l'IRPF per als més grans, si bé no ha aclarit a partir de quina edat, però ha insistit que la intenció és reconèixer els costos inherents a les persones d'edat avançada.

El PSOE ha rebutjat la proposta del ministre, amb l'argument que és una "cortina de fum" que no resol el "problema de fons" de les pensions, segons ha expressat Pedro Sánchez en una entrevista. El principal partit de l'oposició ha presentat aquest dimarts precisament la seva proposta per apujar les prestacions un 1,6%, equivalent a l'IPC previst el 2018.

Mentrestant, Podem ha assegurat que la proposta és mer "populisme fiscal" i només serveix per "insultar la intel·ligència dels pensionistes". 

El superàvit dels ajuntaments

Montoro, d'altra banda, també ha avançat que aviat s'aprovarà un reial decret per al desenvolupament reglamentari de la nova llei de contractes del sector públic i que treballa en els pressupostos del 2018 per aconseguir un "tractament financer adequat" a les institucions del tercer sector i les ONG.

Així mateix, Montoro ha explicat que el Govern està promovent una habilitació legal perquè, de la mateixa manera que el 2017 els ajuntaments van poder utilitzar a través dels pressupostos part del seu superàvit en inversió financerament sostenible, ara la puguin ara tirar endavant per la falta d'uns nous comptes públics.

Després de reunir-se ahir amb el president de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies Federació Espanyola de Municipis i Províncies(FEMP), Abel Caballero, quan els ajuntaments van demanar poder usar el superàvit de 5.000 milions de les administracions locals, Montoro ha indicat que l'objectiu és aconseguir que el concepte d'"inversió financerament sostenible" sigui "més ampli" de l'aplicat en exercicis anteriors i pugui contemplar algunes compres de béns relacionats amb seguretat ciutadana, prestació de serveis públics fonamentals per a qualitat, benestar ciutadans i serveis socials en determinats àmbits.

"La intenció del Govern és que les corporacions locals utilitzin tota la inversió financerament sostenible que posem a la seva disposició", ja que l'actual no ha sigut plenament utilitzada, ha assenyalat.

Deute autonòmic

Sobre la reestructuració del deute autonòmicdeute autonòmic, Montoro ha detallat que s'està començant a abordar i ha reiterat que no té sentit que l'Estat es financi d'aquí al futur a través de l'amortització del principal del deute o amb interessos que venen del deute contret amb el mateix Estat.

Notícies relacionades

Per això, l'Executiu pretén eliminar "progressivament" els mecanismes excepcionals de finançament, com el pla de pagament a proveïdors o el fons de liquiditat autonòmic (FLA), i llavors reestructurar el deute i negociar els terminis de venciment i els tipus d'interès d'aquest deute davant l'Estat.

Preguntat sobre si el Govern espera aprovar la reforma del finançament autonòmic aquest any, Montoro ha respost que "s'hi està treballant", i ha posat com a exemple la "total coincidència" dels partits en la nova llei de contractació del sector públic, que suposa una "expressió" que "es pot i ha de coincidir en lleis fonamentals", com finançament autonòmic i local. "Aspirem que hi hagi aquesta coincidència, seguirem treballant aquests dies per buscar-la", ha afegit.