PRESUMPTE FRAU AL FISC ESPANYOL

Shakira paga més de 20 milions per saldar part del deute amb Hisenda

La cantant colombiana ha desemborsat aquesta quantitat per l'exercici del 2011, que només es pot perseguir administrativament

La Fiscalia de Barcelona paral·lelament està investigant l'artista per defraudar durant tres anys més l'Agència Tributària

fcasals38801781 barcelona 08 06 2017  gente   presentaci n del disco de shak180121123942

fcasals38801781 barcelona 08 06 2017 gente presentaci n del disco de shak180121123942 / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Olga Grau / J. G. Albalat

Shakira ja ha pagat a Hisenda més de 20 milions d’euros per saldar part del deute que li reclama el fisc espanyol, en el marc de la investigació iniciada per l’Agència Tributària sobre la declaració d’ingressos de l’artista a Espanya. Aquesta investigació va donar peu que, posteriorment, la Fiscalia de Barcelona obrís diligències per presumpte delicte fiscal en els exercicis corresponents als anys 2012, 2013 i 2014, segons fonts coneixedores de les negociacions amb el fisc espanyol.

Els més de 20 milions d’euros que ha desemborsat fins ara la cantant colombiana corresponen a un exercici ja prescrit, el del 2011, però que Hisenda li reclamava per la via administrativa. Shakira no està d’acord amb el criteri aplicat pels inspectors fiscals, però s’ha vist obligada a regularitzar aquesta quantitat per poder, posteriorment, impugnar aquesta decisió.

La Fiscalia de Barcelona continua investigant penalment la denúncia de l’Agència Tributària per tres delictes fiscals entre els anys 2012 i 2014, al considerar que durant aquests anys l’artista vivia a Espanya i que, per tant, havia de tributar en aquest país per la majoria dels seus ingressos generats per les seves activitats arreu del món. La cantant ha al·legat que entre el 2011 i el 2015 va mantenir la seva residència fiscal fora d’Espanya i que va ser aquest últim any quan es va establir a Barcelona a tots els efectes (actualment viu a Esplugues de Llobregat).

Shakira va formalitzar, precisament el 2011, la seva relació amb el futbolista del FC Barcelona Gerard Piqué, amb qui l’any 2013 va tenir Milan, el primer dels seus dos fills. En l’entorn de l’artista asseguren, no obstant, que durant els anys investigats pels inspectors fiscals la cantant passava la majoria del temps fora d’Espanya, que molts dels seus ingressos provenien de l’estranger, que ella sempre ha complert amb les seves obligacions amb el fisc i que la reclamació d’Hisenda es tracta en realitat d’una simple diferència de criteri i no d’«ocultació».

Prou proves

D’entrada, a l’artista se li atribueix l’impagament de l’impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF), fet que podria constituir tres delictes agreujats (un per cada any) per l’import defraudat, que podria ser elevat i pujar a desenes de milions d’euros.

Notícies relacionades

La residència és clau per determinar el pagament d’impostos. Si un ciutadà passa almenys 183 dies (la meitat de l’any) a Espanya, es considera que és un resident fiscal. Fonts pròximes a la investigació assenyalen que tenen proves suficients per demostrar que Shakira tenia durant aquells anys la residència a Espanya. En tot cas, la fiscalia i l’Agència Tributària estan estudiant les al·legacions dels advocats de Shakira. Després d’analitzar-les, la fiscalia decidirà si presenta o no finalment una denúncia als jutjats.

El mes de novembre passat, el nom de Shakira va aparèixer esmentat en l’escàndol d’evasió fiscal dels anomenats Papers del paradís, una filtració massiva de documents sobre una trama de grans fortunes i multinacionals per eludir impostos. Aquesta investigació periodística internacional va revelar que la cantant tenia fixada la seva residència fiscal al paradís fiscal de les Bahames i que gestionava els seus drets musicals, valorats en algunes desenes de milions d’euros, en països amb avantatges fiscals com Malta i Luxemburg.