CITA TECNOLÒGICA

La fira de mòbils dona a Barcelona l'oportunitat de recuperar la seva empenta

La nova edició del Mobile World Congress confia a repetir el rècord de 108.000 assistents

Les grans marques es bolquen en un congrés on el 5G i el 'blockchain' seran protagonistes

4
Es llegeix en minuts
Josep M. Berengueras

Ha arribat el dia. El Mobile World Congress (MWC) de Barcelona, la principal cita del món de la tecnologia mòbil, obre avui una nova edició a la capital catalana. En el congrés es podran veure els últims smartphones i també les novetats tecnològiques que marcaran el futur de la indústria. Però, a més a més, serà una oportunitat d’or perquè Barcelona demostri que la ciutat continua sent un lloc amè per als turistes i l’emplaçament ideal per a empreses i congressistes, després dels dubtes sorgits pels atemptats de l’agost passat i per la inestabilitat política viscuda al llarg dels últims mesos.

El congrés de mòbils se celebra des d’avui fins dijous, 1 de març, al recinte firal de Gran Via, amb la previsió d’omplir els hotels –encara que aquest any hi ha hagut reserves més a última hora– i restaurants de Barcelona i la veïna Hospitalet de Llobregat. En paral·lel a l’MWC, a més a més, es portaran a terme altres importants cites tecnològiques, com el 4YFN, el congrés per a emprenedors i start-ups, i el YoMo: The Youth Mobile Festival, dedicat a acostar la tecnologia als més joves. Catalunya, doncs, tornarà a ser el focus d’atenció mundial, tant per les novetats que s’hi presentaran com per la presència d’alts càrrecs directius de la indústria i de 4.000 mitjans de comunicació acreditats que cobriran les fires i tot el que passa a la ciutat de Barcelona.

Imatge

Els atemptats i les imatges de les càrregues policials durant el referèndum de l’1-O van perjudicar la imatge de Barcelona i van causar certa preocupació a l’entitat organitzadora de la fira, la GSMA, segons reconeixen fonts relacionades amb els responsables del congrés. No obstant, la celebració de la fira no va perillar mai, i els dubtes van ser sobretot organitzatius. Quan la situació es va calmar, la GSMA va treballar amb normalitat per completar el programa de la cita, que s’espera que es desenvolupi sense incidents. De fet, lluny de preveure una caiguda del nombre d’assistents, la GSMA ha pronosticat per a aquesta edició la mateixa xifra de visitants que l’any passat (108.000), xifra que significaria repetir el rècord de la fira, amb un retorn per a l’economia catalana d’uns 471 milions d’euros.

«Tenim contracte fins al 2023 i estem compromesos amb la ciutat», va afirmar Michael O’Hara, director de Màrqueting de la GMSA, en la presentació de la fira. «Totalment (compromesos)», va completar a continuació John Hoffman, conseller delegat de la GSMA. Mentrestant, la societat catalana ha intentat mostrar el seu suport a l’entitat. Els ajuntaments de Barcelona i l’Hospitalet s’han bolcat a rebre amb els braços oberts els organitzadors (l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va impulsar un acte amb el nom de Barcelona always connected amb representants polítics, de la indústria i de la GSMA), i fins i tot el FC Barcelona va saltar al camp dissabte donant suport al congrés.

Ara ja només falta que la cita de desenvolupi amb normalitat. Al recinte de la Gran Via s’ha treballat durant més de dues setmanes sense parar per tenir els més de 100.000 metres quadrats disponibles per rebre els assistents, i per preparar els més de 2.300 estands d’empreses que hi haurà aquest any (més que mai). Gran part dels congressistes ja han arribat a Barcelona i ahir ja es van celebrar –fora del congrés– grans actes de firmes com Vodafone, Telefónica, Huawei, Nokia Networs, HDM i Samsung, en els quals es van anunciar algunes de les grans novetats de la fira.

Aposta pel congrés

I símptoma que el congrés no perd força és que, malgrat la falta d’una gran estrella convidada, companyies com Samsung han reservat per a l’MWC la presentació del seu telèfon estrella, cosa que en anteriors edicions no havia passat. De fet, hi seran totes les grans firmes: Google, Huawei, ZTE, Lenovo, Xiaomi, Sony, Nokia, LG... Excepte Apple, que no va amb estands a aquest tipus de cites.

Notícies relacionades

Més enllà dels telèfons, els grans protagonistes seran els avenços en tecnologia mòbil. A l’MWC es parlarà molt del 5G, la nova manera de connexió que permet velocitats fins a 50 vegades superiors al 4G –Barcelona en vol ser el laboratori europeu–. També de regulació, ja que hi haurà conferències d’Ajit Pai, de la FCC americana, i Andrus Ansip, de la Comissió Europea, així com de seguretat de telèfons i usuaris. Un altre dels temes estrella serà la tecnologia blockchain, que està canviant diversos sectors, entre ells el bancari. I també tindrà espai el sector de l’automòbil –el pilot de F-1 Fernando Alonso serà un dels ponents–, que gràcies a la mobilitat, les smart cities i la internet de les coses (també protagonistes de la fira) vol fer la vida més fàcil als ciutadans (cotxes sense conductor).

En total, seran quatre dies de novetats tecnològiques, però també de retorn econòmic (més vols –tant vols regulars com xàrter–, més viatges en taxi, més compres a les botigues, més visites als atractius turístics i més llocs de treball), i una oportunitat per enviar al món el missatge que la normalitat ha tornat a Barcelona.