decisió fonamental

Irlanda es retira i deixa via lliure a Guindos per ser vicepresident del BCE

Els ministres de l'Eurogrup tenen previst formalitzar aquesta tarda la nominació del candidat a substituir el portuguès Vitor Constancio

zentauroepp42102214 spain s economy minister luis de guindos attends a plenary s180216130109

zentauroepp42102214 spain s economy minister luis de guindos attends a plenary s180216130109 / SUSANA VERA

3
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

El ministre espanyol Luis de Guindos té via lliure per convertir-se en el nou vicepresident del Banc Central Europeu quan expiri el mandat del portuguès Vitor Constancio el 31 de maig. Irlanda ha decidit retirar la candidatura del governador del Banc Central d'Irlanda, Philip Lane, per arribar al consens. “Fa unes setmanes vaig nominar Philip Lane per al càrrec de vicepresident del BCE. Avui confirmaré que no presentarem el seu nom a vot aquesta nit. Creiem que és molt important, donada la importància del càrrec de vicepresident del BCE, que la decisió s'adopti per consens", ha anunciat el ministre irlandès, Pascal Donohue, a l'arribar a la reunió de l'Eurogrup.

La decisió, que tenen previst adoptar aquesta tarda els ministres d'Economia i Finances de la zona euro, suposarà el retorn d'Espanya al comitè executiu del BCE del qual va ser expulsada el 2012 quan es va trencar el principi tàcit que els quatre països grans de l'Eurozona –Alemanya, França, Itàlia i Espanya- tenen el seu seient assegurat. “Va ser un autèntic disbarat, un error majúscul. No respectar aquell acord en un moment on es posava en dubte el futur de l'euro va ser una burrada, injusta i brutal”, sosté un alt responsable financer i bon coneixedor de la institució amb seu a Frankfurt.

Aquest dilluns l'Eurogrup té totes les butlletes per corregir aquell “error”, encara que Guindos, clar favorit, arriba a aquesta recta final debilitat en diversos flancs. A Espanya les crítiques s'han incrementat amb força en els últims dies perquè el govern no ha consensuat el nom del candidat amb la resta de forces polítiques de l'oposició. A Brussel·les i Frankfurt, perquè a la llista de candidats no es manté l'equilibri de gènere i perquè Guindos és un polític que vol arribar a la cúpula d'un organisme independent directament des del despatx del ministeri, cosa que no sol ser gaire habitual. "Estic convençut que Guindos, si és nomenat, farà un treball excel·lent en el consell de govern. Per la seva experiència i qualificacions està molt preparat per fer aquest treball", ha valorat Donohue.

Primer examen fallit

En la primera audició informal organitzada per la comissió d'afers econòmics del Parlament Europeu amb Guindos i Lane la setmana passada a Brussel·les, a porta tancada, la majoria de grups polítics es van decantar per l'irlandès, l'actuació i presentació del qual van considerar “més convincent” que la de Guindos. Un resultat que l'Eurocambra podria utilitzar per endarrerir el nomenament si finalment l'escollit és l'espanyol, tot i que el cert és que el seu paper en el procés de selecció, el mateix que el del BCE –que també ha d'emetre un dictamen d'opinió- és merament consultiu.

Notícies relacionades

El candidat que aconsegueixi el suport de 14 països que sumin almenys el 65% de la població dels 19 països de l'Eurozona aconseguirà la candidatura. Espanya creu que els números aquesta vegada –Guindos ja va perdre la batalla amb l'holandès Jeroen Dijsselbloem per la presidència de l'Eurogrup- estan de la seva part. Països com Alemanya, Eslovàquia, Portugal o Malta ja han anunciat públicament que recolzaran el candidat espanyol, però per evitar riscos hi ha qui suggereix que l'irlandès, un expert economista de molt prestigi, faci un pas al costat, es retiri de la contesa i que la decisió s'acabi prenent per consens, sense necessitat de votació.

Ratificació el 22 de març

Un cop la decisió estigui presa, el següent pas serà obtenir la ratificació al Consell de ministres d'economia i finances de la UE (Ecofin) aquest dimarts. El següent pas es produirà el 26 de febrer, data elegida per la comissió d'afers econòmics de l'Eurocambra per examinar públicament Guindos. D'aquest examen en sortirà un dictamen, no vinculant, que es votarà al ple del Parlament Europeu del 13 de març. I d'aquí al Consell Europeu del 22 i 23 de març, que hauran de formalitzar el nomenament. Si no sorgeixen nous esculls en el camí, el nou vicepresident del BCE ocuparà el seu despatx a Frankfurt el pròxim 1 de juny.