precaritat laboral

"A la meva edat he de reaprendre a buscar feina"

María Luisa Guilera, de 56 anys, va anar a una cita que va acabar sent un negoci de venda piramidal

zentauroepp42082351 casos pagar por trabajar180216212343

zentauroepp42082351 casos pagar por trabajar180216212343 / JOAN PUIG

1
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto

La María Luisa va regentar un bar durant 18 anys just al costat de la mítica sala de ball La Paloma, al barri del Raval de Barcelona. Aquesta sala fa més de 10 anys que està tancada i el buit que va deixar va ser un dels motius pels quals la María Luisa va haver de plegar. «Quan La Paloma va tancar, van començar a venir menys clients i, al poc temps, em va caducar el contracte de lloguer i me’l van apujar», explica. Una equació fatal per a aquesta autònoma de 56 anys que en fa gairebé un que és a l’atur. «Vaig intentar aguantar fins que tornessin a obrir-la, però res», es lamenta després de les esperances que puntualment li donava algun titular de premsa amb la imminent confirmació.

Notícies relacionades

Abans d’obrir el bar, la Marisa, que és com li agrada que li diguin després d’uns minuts de conversa, va ser comercial de les de porta a porta i al quedar-se a l’atur va pensar que podia reprendre l’experiència. «Però ara tot és molt diferent. La feina ja gairebé només es troba a través d’internet, aplicacions, noves plataformes… Als meus 56 anys em veig reaprenent per moure’m en un món que no domino», explica resignada, però sense renunciar en la seva recerca.

Quan el desembre passat la van citar en un hotel del centre de Barcelona per al que ella pensava que era una entrevista de comercial i va acabar sent un negoci de venda piramidal, explica que els va veure venir de seguida. «Les formes pot ser són noves, però el fons no. Això ja ho he viscut jo moltes vegades», explica.