càrrecs a Europa

L'Eurocambra s'inclina per Lane per a vicepresident del BCE

La majoria dels grups polítics consideren que la presentació de l'irlandès va ser més "convincent" que la del ministre espanyol

3
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez / Brussel·les

L'Eurocambra no recolza el ministre d'Economia espanyol, Luis de Guindos, en les seves aspiracions a aconseguir una butaca al Banc Central Europeu. Luis de Guindos pot ser el gran favorit dels governs europeus al càrrec de vicepresident del Banc Central Europeu, que quedarà vacant el 31 de maig quan expiri el mandat del portuguès Vitor Constancio. Però de moment el preferit del Parlament Europeu és el seu contrincant, el governador del Banc Central d'Irlanda, Philip Lane.

Tots dos es van enfrontar aquest dimecres, per separat, a un examen informal a la comissió d'afers econòmics del Parlament Europeu. I tenint en compte el balanç del seu president, l'italià Roberto Gualtieri, el vencedor d'aquest primer assalt no és Guindos sinó Lane. “Els dos candidats van fer una bona presentació” però “la majoria dels grups polítics consideren que l'actuació del governador Lane va ser més convincent”, ha explicat l'italià a través d'un comunicat sobre una trobada a la qual van assistir menys d'una desena d'eurodiputats, molts d'ells espanyols.

Durant la trobada, alguns grups van expressar “les seves reserves” al nomenament de Guindos com a pròxim vicepresident de l'organisme monetari de l'eurozona. Així els hi ha transmès Gualtieri per telèfon al president de l'Eurogrup, Mário Centeno, i al president de l'Ecofin, el ministre búlgar de Finances, Vladislav Goranov, que hauran de nomenar i aprovar el 19 i 20 de febrer el candidat, que posteriorment haurà de ser avalat pels caps d'Estat i de Govern a la cimera europea del 22 de març.

Opinió no vinculant

El paper del Parlament Europeu en el nomenament dels alts càrrecs del BCE no és vinculant però la seva decisió sí que té una certa rellevància perquè si no acceptés el candidat la cambra podria endarrerir el seu nomenament, com ja va fer el 2012, quan va demanar dones a la llista de candidats i els governs van presentar el luxemburguès Yves Mersch, que finalment va haver d'esperar més de mig any per mudar-se a Frankfurt.

La història es podria tornar a repetir i és que la comissió d'afers econòmics ha tornat a lamentar l'absència de dones a la terna. Una reclamació que consideren clau per avançar cap a l'equilibri de gènere en aquest organisme, en què només 2 dels 25 alts càrrecs avui dia són dones. Un fet que per als Verds i els Socialistes, els que més han criticat la candidatura de Guindos, és inacceptable.

“Aquest procés no té normes. És tot molt informal i l'Ecofin podria obrir un nou procés de ronda de candidats si per exemple cap dels dos ens convenç i així ho traslladem a l'Eurogrup”, reclamava aquest dimecres Ernest Urtasun, de Catalunya en Comú i un dels insatisfets amb el procés i amb com ha gestionat Espanya la candidatura per recuperar la cadira del BCE que va perdre fa cinc anys. "Les conclusions suposen un revés per a Luis de Guindos" perquè "cada vegada és més evident que la seva candidatura genera dubtes a Brussel·les i Frankfurt", ha valorat aquest dijous. Comparteix el seu diagnòstic el socialista Jonás Fernández, que també considera que "Luis de Guindos ha fracassat en el seu examen".

Pròxima etapa dilluns

Notícies relacionades

La pròxima etapa en el procés de selecció tindrà lloc aquest dilluns a la reunió de l'Eurogrup, on Irlanda o Espanya necessitaran sumar el suport d'almenys 14 dels 19 països de la zona euro que suposin el 65% de la població. Un aval que el govern de Mariano Rajoy confia a aconseguir sense problemes. Fins ara països com Portugal, Malta o Eslovàquia ja han dit públicament que recolzen la candidatura espanyola i fonts de l'Eurogrup avancen que a moltes delegacions “els agradaria veure un resultat sense vot”.

És a dir, que un dels dos candidats renunciés finalment a presentar la seva candidatura. “Encara hi ha dos candidats en la carrera. No hi ha hagut canvis”, expliquen. Un cop que el candidat sigui nominat oficialment dilluns –i avalat dimarts per l'Ecofin-, l'Eurocambra celebrarà una audiència que aquesta vegada sí que serà pública.