relleu

Yellen s'acomiada de la Fed mantenint els tipus

Tots els ulls estan posats en les decisions del seu successor, Jerome Powell, sobre accelerar o no les futures pujades

zentauroepp41862112 yellen  fed180131193458

zentauroepp41862112 yellen fed180131193458 / BRENDAN SMIALOWSKI

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Tot està preparat perquè aquest dissabte Janet Yellen, presidenta de la Reserva Federal dels Estats Units en els últims quatre anys, passi el testimoni al successor elegit per Donald Trump i confirmat pel Congrés, Jerome Powell, que jurarà el càrrec dilluns. Però abans de marxar Yellen va presidir ahir per últim cop els dos dies de reunió del Comitè de Mercat Obert, que va concloure amb la decisió de mantenir els tipus d’interès en la forquilla d’entre l’1,25% i l’1,50% a la qual van pujar al desembre.

Era una decisió que s’anticipava, igual que es dona per fet, tot i que no hi hagi menció expressa en el comunicat d’ahir de la Fed, que la següent pujada arribarà en la reunió del març, la primera que presidirà Powell. Es mantindrà així el patró que ha estat present des del desembre de 2016, en què s’han alternat reunions sense moviments de tipus amb les de pujades.

On estan posats els ulls és en si el successor de Yellen altera aquest ritme. Al desembre, la mateixa Fed va calcular que hi haurà tres pujades de tipus el 2018, però ara es pensa que pot haver-n’hi fins i tot quatre, en part per evitar un potencial esclat de la inflació pels efectes de les retallades d’impostos aprovats per l’Administració de Donald Trump, tot i que el comunicat d’ahir no parla expressament de les conseqüències d’aquesta reforma fiscal. 

EXPANSIÓ I INFLACIÓ

La inflació està encara una mica per sota del 2% marcat com a objectiu per assegurar l’expansió econòmica, tot i que el comunicat augura que «s’espera que pugi aquest any i que s’estabilitzi» prop d’aquesta meta.

Notícies relacionades

Yellen s’acomiada amb l’altra part del doble mandat de l’organisme (maximitzar l’ocupació) encaminada gràcies a una taxa d’atur que estava en el 4,1% al desembre, la més baixa dels últims 17 anys. No obstant, l’augment dels salaris està molt lluny de ser òptim i el creixement econòmic, malgrat les perspectives d’expansió «sòlida», segueix sent baix per als estàndards històrics (amb el 2,3% registrat el 2017).

L’última reunió de la primera dona que ha presidit la Fed ha servit també perquè molts facin balanç del seu mandat. Diane Swonk, economista en cap de Grant Thornton, ha dit a Los Angeles Times que Yellen «se’n va amb bona nota». I a la ràdio pública NPR se sentia aquesta anàlisi: «Deixa el màxim càrrec de la Fed havent aconseguit majoritàriament el seu mandat de crear plena ocupació mentre mantenia la inflació a un nivell que facilitava el creixement. Encara que té els seus crítics, és àmpliament vista com una presidenta de la Fed exitosa».