resultats bancaris

El Santander va guanyar 6.619 milions el 2017, un 7% més

Llatinoamèrica va aportar 4.284 milions als resultats, gràcies a l'empenta del Brasil

 

  / JOSÉ LUIS ROCA

4
Es llegeix en minuts

El Banco Santander va obtenir un benefici atribuït de 6.619 milions d'euros el 2017, que suposa un augment del 7% respecte a l'any anterior, després de registrar un càrrec net de plusvàlues i sanejaments de 897 milions, segons ha informat aquest dimecres l'entitat. El banc, que ha afirmat haver complert tots els seus compromisos estratègics per a l'exercici i reitera els objectius per al 2018, ha ressaltat que el creixement dels resultats reflecteix la qualitat i recurrència dels ingressos, el bon control de costos i les millores en la qualitat creditícia.

Concretament, el Santander va registrar tendències positives en els negocis, amb increments dels ingressos en vuit dels seus 10 mercats principals, al mateix temps que el benefici ordinari va créixer en nou dels 10 mercats principals del grup. El 2017, Europa va contribuir amb un 52% al resultat, i Amèrica, amb el 48%. El grup va obtenir un benefici net de 4.284 milions d'euros a Llatinoamèrica, que van resultar un 26,5% superiors als aconseguits l'any anterior. Segons la informació enviada a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), el Brasil va ser de nou el motor dels comptes d'aquesta àrea, amb un benefici net de 2.544 milions, un 42 % més que el 2016.

Els ingressos totals van pujar un 10%, fins a 48.392 milions d'euros, amb creixements del marge d'interessos i dels ingressos per comissions del 10% i del 14%, respectivament, mentre que els costos d'explotació van augmentar a un ritme més baix que els ingressos, cosa que va permetre un increment del marge net del 12%.

Provisions i sanejaments

A més dels costos d'integració i altres sanejaments anunciats en el tercer trimestre, el Santander va comptabilitzar una provisió per valor de 752 milions d'euros en el quart trimestre, principalment per la revisió del valor de la participació del Grup a Santander Consumer USA (SCUSA), anunciada el 28 de novembre de 2017. Aquests sanejaments es van compensar parcialment amb les plusvàlues de 297 milions d'euros generades amb la venda de la participació a AllFunds Bank i de 73 milions per la reforma fiscal als Estats Units, cosa que deixa un càrrec net de plusvàlues i sanejaments de 382 milions d'euros en el quart trimestre i de 897 milions d'euros per al conjunt de l'any.

Excloent aquest càrrec net de plusvàlues i sanejaments, el benefici atribuït ordinari va augmentar un 14% en l'any, fins a 7.516 milions d'euros i el benefici ordinari abans d'impostos es va incrementar un 20%, fins a 13.550 milions d'euros. La presidenta del Banco Santander, Ana Botín, ha ressaltat que el 2017 ha sigut, "una vegada més, un any molt bo" i els resultats mostren la fortalesa de la dimensió i diversificació de l'entitat. "El nostre objectiu d'augmentar la vinculació de clients, juntament amb l'excel·lent execució dels equips, ens ha permès incrementar el benefici ordinari abans d'impostos un 20%, i reforçar la nostra posició com un dels bancs més rendibles, eficients i previsibles del món", ha subratllat.

Així mateix, ha afirmat que aquesta rendibilitat permet al banc donar més crèdit als seus clients i augmentar el dividend per acció, al mateix temps que genera orgànicament més de 3.000 milions d'euros en capital durant l'any. Botín ha ressaltat que Llatinoamèrica ha crescut amb força aquest any, amb una evolució molt destacada del Brasil i Mèxic, alhora que també ha sigut un exercici de "significatius avanços" a Europa, particularment a Espanya, on l'adquisició del Banco Popular "ajuda a impulsar l'estratègia i a recuperar el lideratge en el mercat". "L'operació ha permès donar certesa i estabilitat als clients de Popular", ha afirmat.

"El 2018, preveiem creixement en tots els nostres mercats principals. Invertirem encara més en plataformes digitals globals per donar millor servei a més clients i d'una manera més eficient. Tinc una gran confiança que complirem amb tots els nostres objectius per al 2018", ha subratllat.

Baixa el benefici del quart trimetre

En el quart trimestre del 2017, el grup va generar un benefici atribuït de 1.542 milions d'euros, un 4% menys comparat amb el mateix període de l'any anterior, després de registrar un càrrec net de plusvàlues i sanejaments de 382 milions d'euros. El benefici ordinari abans d'impostos en el trimestre va augmentar un 19%, fins a 3.375 milions d'euros.

Notícies relacionades

Segons el banc, la qualitat creditícia va seguir millorant, amb una caiguda de la morositat des de final de juny de 129 punts bàsics, fins al 4,08% al tancament del 2017, influïda per la venda d'un 51% de la cartera immobiliària amb un valor brut comptable de 30.000 milions d'euros del Banco Popular. Sense el Popular, la caiguda puja a 55 punts bàsics durant l'any, fins al 3,38%.

A Espanya (sense el Popular), el benefici atribuït va augmentar un 46%, fins a 1.180 milions d'euros. Exclosos els càrrecs extraordinaris del 2016, el benefici va créixer un 16%. Per la seva part, el Popular va obtenir una pèrdua atribuïda de 37 milions d'euros, a causa del càrrec de 300 milions d'euros del tercer trimestre pels costos d'integració previstos. Des de la compra, el grup ha gestionat "activament" els riscos d'execució al mateix temps que ha mantingut la base de clients i la quota de mercat del Popular. El Santander segueix esperant que la compra generi un retorn sobre la inversió (RoI) del 13%-14% el 2020.