AUTOMÒBIL

Guindos demana a les parts que mirin d'aconseguir un acord a la planta Opel de Figueruelas

El termini marcat per l'empresa com a límit per arribar a un acord s'acaba avui

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La direcció i el comitè d’empresa d’Opel Espanya van arribar ahir a la nit a un preacord sobre el conveni col·lectiu. Ho van aconseguir després de diversos dies de reunions i just en la jornada en què s’acabava el termini donat per PSA per aconseguir-lo. En cas contrari, el grup francès havia amenaçat amb paralitzar les seves inversions a la factoria, una de les indústries estratègiques a Aragó. 

    

Segons van explicar fonts sindicals a Europa Press, les dues parts van firmar el preacord després de més de 10 hores de reunió. El text haurà de ser votat en referèndum pels treballadors.

    

El conveni, que afecta els treballadors d’Opel Espanya, la majoria de la planta saragossana de Figueruelas, és el primer a què s’enfronta la firma després de la seva compra per part de PSA. Les negociacions van començar a l’octubre.

    

El 22 de gener passat, els sindicats van decidir suspendre les negociacions fins que la direcció acceptés tractar cinc punts que la representació dels treballadors havia marcat com a prioritaris, entre els quals hi ha un pla industrial per assegurar la viabilitat de la planta els pròxims anys. En aquest context, PSA va anunciar la paralització del pla del nou Opel Corsa i descartava més inversions a la planta saragossana.

    

Encara que semblava que les negociacions s’havien trencat, gràcies a la mediació del Govern d’Aragó, divendres passat les dues parts van tornar a asseure’s a negociar i han mantingut reunions durant tot el cap de setmana. Ahir era la data límit marcada per PSA, el grup propietari d’Opel, perquè direcció i comitè d’empresa negociessin les condicions laborals.      PLUSOS I SALARIS

La proposta rebutjada el cap de setmana recollia un 10% de rebaixa en plusos, congelació salarial el 2018 i el 2019 i alça del 50% de l’IPC el 2020, el 2021 i el 2022 i de rebaixa d’una paga que tenen els treballadors al 50%.

    

També hi havia una sèrie de propostes sobre torns, hores extres obligatòries o l’eliminació del plus de calendaris especials. Sí que posava a sobre de la taula un pla industrial i models en el cas d’arribar a un acord competitiu, encara que sense concretar els models, i sí que reprendria en el contracte de relleu per als nascuts el 1957. Aquests són dos dels cinc punts que els sindicats havien acordat com a prioritaris en la negociació.

NOTÍCIES POSITIVES

El ministre d’Economia, Indústria i Competitivitat, Luis de Guindos, va afirmar ahir que, encara que la situació no és senzilla, esperava «notícies positives» de les negociacions. En declaracions als mitjans abans d’intervenir en un acte del Consell General d’Economistes, Guindos va apuntar que el Govern segueix les negociacions «molt de prop».

Notícies relacionades

    

Per la seva part, el president del Govern d’Aragó, el socialista Javier Lambán, va reclamar un pacte «pel bé de la comunitat autònoma» i va apel·lar a la «serenitat de les dues parts negociadores per arribar a un acord. El cap de l’Executiu aragonès va recordar, en aquest sentit, que sempre han demostrat «molta capacitat d’entesa».