Hisenda estén el seu control al bitcoin i a l'ocupació col·laborativa

El nou pla de l'AEAT reforça la seva vigilància sobre les noves formes de negoci a internet

La utilització de paradisos fiscals per multinacionals i particulars tindrà un seguiment especial

 

  / FERRAN SENDRA

1
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

L'Agència Tributària reforçarà aquest any la seva vigilància sobre el frau fiscal en els nous models de negoci a internet i, en particular, estendrà el seu control a la utilització de criptomonedes tipus bitcoin i a les noves formes d'ocupació ocasional i autònom a partir de pàgines web.

Així figura al Pla Anual de Control Tributari i Duaner del 2018 que publica aquest dimarts el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE), en què per primera vegada s'han colat dos nous conceptes adoptats de la llengua anglesa: el de blockchain i el de gig economy.

Bitcoin i 'economia de bolos'

El primer (blockchain) fa referència a l'univers de les criptomonedes per l'opacitat vinculada a la seva utilització a través de les xarxes socials. El concepte de gig economygig economy, per la seva part, descriu una nova manera de prestació de serveis professionals desenvolupats que forma part de nous models de negoci promoguts a internet. "Amb aquesta expressió es descriu l'activitat per la qual el treballador estableix una relació amb qui requereix els seus serveis a través d'una pàgina web i desenvolupa un projecte durant un temps, en principi indeterminat", explica la mateixa Agència Tributària a la resolució publicada al BOE. Aquesta fórmula "ha proliferat en ocupacions tècniques i cada vegada amb més intensitat en feines no rutinàries".

Aquesta economia de boloseconomia de bolos -com també se la coneix, en al·lusió a la contractació esporàdica d'actuacions musicals- inclou pràctiques com transportar persones utilitzant vehicle propi (BlaBlacar); llogar-lo (Social Car); llogar o compartir vivendes (Airbnb); transportar aliments (Deliveroo); fer feines de curta durada via plataformes on line (UpWork, PeoplePerHour) o vendre on line (Ebay).

Des del punt de vista del control tributari, l'objectiu és dissenyar eines de vigilància "que permetin evitar pràctiques discriminatòries contra les formes de treball estables, en què el treballador té la deguda protecció, i assegurar una tributació equitativa".

Nous models de negoci

"La investigació a internet i l'obtenció d'informació relacionada amb els nous models d'activitat econòmica, especialment en comerç electrònic, segueixen constituint una prioritat per a l'Agència Tributària", s'afirma al document oficial.

Notícies relacionades

En particular, mereixen especial menció el comerç electrònic i les seves noves pràctiques, com "la triangulació d'enviaments", en què les vendes fetes per una empresa són entregades per altres, i les "botigues de botigues" instal·lades en pàgines web.

L'ús creixent de transferències instantànies de tipus bancari també ha cridat l'atenció a Hisenda, i "per això s'impulsarà l'adaptació dels sistemes d'informació per prevenir el frau".