política econòmica

Espanya, a la cua en inclusió social, segons el Fòrum de Davos

El creixement dels últims cinc anys no s'ha traduït en una millora social

41730950 601

41730950 601 / Markus Schreiber (AP)

3
Es llegeix en minuts

Espanya ocupa el 26è lloc entre 29 economies avançades a l’hora de traduir les seves polítiques econòmiques en una reducció de la desigualtat. Un informe publicat ahir pel Fòrum Econòmic Mundial poc abans de l’inici de la seva reunió anual reflecteix que Espanya suspèn a l’hora de reduir la distància entre rics i pobres, malgrat disposar de recursos per fer-ho. L’obsessió del Govern espanyol pel creixement econòmic a curt termini ha obviat objectius socials i fins i tot el Fòrum de Davos, referència del conservadorisme econòmic mundial, reconeix els efectes col·laterals de les decisions de l’Executiu de Mariano Rajoy. 

L’Índex de Desenvolupament Integrador (IDI) analitza 103 països pel que fa al seu rendiment en tres pilars: creixement i desenvolupament, inclusió i equitat intergeneracional. Dels tres pilars, Espanya se situa en el 26è lloc en inclusió, en el 24è en creixement i desenvolupament, i en el 22è en equitat intergeneracional. L’informe arriba a aquesta conclusió a l’analitzar el PIB per càpita, l’ocupació, la productivitat laboral, l’esperança de vida sana, els ingressos mitjans per família, la taxa de pobresa, l’estalvi net ajustat, el deute públic, la ràtio de dependència demogràfica, la intensitat de carboni i l’ingrés nacional brut.

Segons l’informe del Fòrum, les 10 economies avançades més incloents són Noruega, Islàndia, Luxemburg, Suïssa, Dinamarca, Suècia, Holanda, Irlanda, Austràlia i Àustria. De les economies integrants del G-7, Alemanya (12), obté el millor rànquing, seguit del Canadà (17), França (18), el Regne Unit (21), EUA (23), el Japó (24) i Itàlia (27). 

Pitjor que fa cinc anys

El resultat de la seva anàlisi de 103 països mostra que durant els últims cinc anys, malgrat la recuperació de l’economia, la inclusió social ha empitjorat o s’ha mantingut sense millores en 20 de les 29 economies avançades i que l’equitat intergeneracional s’ha deteriorat en 56 de 74 països emergents.

Pel Fòrum, «les economies donen prioritat a polítiques que apuntalen un creixement a curt termini per sobre de la inclusió i la sostenibilitat, i això malgrat les inquietuds que existeixen sobre la desigualtat social». Durant els últims cinc anys només 12 dels 29 països avançats han aconseguit reduir la pobresa i únicament vuit van registrar una reducció de la desigualtat per ingressos.

Els millors

Segons l'informe del Fòrum, les deu economies avançades més incluyentes són Noruega, Islàndia, Luxemburg, Suïssa, Dinamarca, Suècia, Holanda, Irlanda, Austràlia i Àustria. De les economies del G7, Alemanya (12), obté el millor rànquing, seguit del Canadà (17), França (18), el Regne Unit (21), Estats Units (23), Japó (24) i Itàlia (27).

Entre els 10 països emergents més incloents destaquen en la posició sisena Panamà; en la vuitena, l’Uruguai, i en la novena Xile. Aquests països llatinoamericans comparteixen el rànquing amb Lituània, Hongria, Azerbaidjan, Letònia, Polònia, Croàcia i Romania.

Notícies relacionades

Els països d’Europa de l’Est es beneficien de la seva pertinença a la Unió Europea (UE) i han aconseguit millorar els estàndards de vida mitjans i reduir la desigualtat mesurada per la riquesa. D’acord amb el Fòrum, tant els països rics com els pobres tenen dificultats per protegir les generacions futures. 

El pilar de l'economia

En el pilar de l’equitat intergeneracional i la sostenibilitat des del 2012 s’hi observa un empitjorament en les economies, tant d’ingressos alts i mitjans com en les d’ingressos baixos, i una millora només marginal del 0,6 % en les economies avançades. En opinió del cap de l’Agenda Global del Fòrum, Richard Samans, els líders no haurien d’esperar que un creixement més elevat sigui la panacea per contrarestar les frustracions socials, incloses les de generacions més joves, sinó centrar-se «específicament en progressos sostenibles en els estàndards de vida».