SEGURETAT SOCIAL

El debat sobre les pensions s'escalfa

L'organització d'autònoms ATA diu que la proposta del PP milloraria entre un 12% i un 15% la jubilació

CCOO i el PSOE reclamen que es formalitzi la mesura a la taula de diàleg social i el Pacte de Toledo

yyyyyy

yyyyyy / MIGUEL LORENZO

2
Es llegeix en minuts
Mercedes Jansa

La comissió del Pacte de Toledo reunida aquest dimecres ha sigut l'escenari de les tensions partidistes a propòsit de les pensionsMercè Perea, representant del PSOE, ha presentat una protesta formal per l'anunci, al marge del Pacte de Toledo i del diàleg social, de la ministra Fátima Bañez sobre l'augment dels anys cotitzats per calcular la pensió. Aquest argument ha sigut utilitzat així mateix pel PP per atacar la proposta Pedro Sánchez d'establir un impost a la banca.

"Fins que Pedro Sánchez no ha posat sobre de la taula un paper amb negre sobre blanc, aquí ningú s'ha posat nerviós", ha afirmat Perea al sortir de la reunió, en què també ha titllat de "frívoles" les declaracions de la presidenta de la comissió, Celia Villalobos, instant els joves a estalviar dos euros diaris per a la seva futura pensió.

Perea ha demanat que la proposta es presenti formalment a la comissió i que qualsevol altra que es tingui en compte vagi recolzada per una valoració econòmica.  

Aclariments

El seu oponent del PP, Gerardo Camps, ha reconegut que la necessitat d'augmentar el còmput d'anys més enllà dels 25 que s'exigiran el 2022 ja figura a les actuals recomanacions del Pacte, i ha aclarit algunes de les seves conseqüències. Així, els treballadors amb carreres llargues de cotització (al voltant de 35 a 40 anys) podrien tenir l'opció de descartar un nombre d'anys que considerin que els poden perjudicar en el càlcul de la pensió. L'aplicació seria gradual, com ara està sent l'ampliació de l'edat de jubilació període de còmput.

La voluntarietat de què va parlar Báñez s'acotaria, segons les paraules de Camps, al fet que el treballador decideixi si li apliquen el nou càlcul a l'inici de la seva jubilació o gradualment. No obstant, el PP segueix sense aclarir si la resta d'anys desfavorables seria al començament, al final o enmig de la carrera laboral.

Báñez va parlar dels anys finals en el cas del treballador acomiadat gairebé al final de la seva carrera laboral i que ha hagut de fer-se autònom i cotitzar pel mínim que marca aquest règim especial. No obstant, és a l'inici de la carrera laboral quan es cotitzen per bases més baixes ja que els salaris són també menors.

Suports al Govern

De moment, l'Associació de Treballadors Autònoms (ATA) i els partits Ciutadans i PDECat han sortit en defensa de la idea del PP. Lorenzo Amor, president d'ATA, calcula que la mesura milloraria "entre un 12% i un 15%" la pensió mitjana de jubilació dels autònoms. En la seva opinió, sempre que sigui voluntària i s'apliqui quan sigui "rendible", es tracta d'una "bona mesura".

Per a Toni Roldán, portaveu de Ciutadans, la iniciativa de Báñez és "positiva" i "de justícia", encara que ha assenyalat altres temes més prioritaris: la falta d'ingressos de la Seguretat Social i la precarietat laboral.

"La ministra hauria d'haver sigut més prudent, perquè el que va comentar formava part dels treballs de la comissió”, ha sigut la rèplica de Carles Campuzano, portaveu del PDECat, que ha demanat a Báñez "primar la capacitat que el Pacte de Toledo pugui fer el seu treball i no introduir elements de polèmica".

Notícies relacionades

Aquest grup recolza inicialment la idea però emfatitzant la seva gradualitat i voluntarietat.

Els sindicats CCOO i UGT prossegueixen amb la seva campanya per unes pensions dignes i per a això aquest dijous es concentraran davant del Congrés. Carlos Bravo, secretari de Protecció Social de CCOO ha exigit al Govern que plantegi aquest assumptes on toca, a la taula de diàleg social sobre pensions i la Comissió del Pacte de Toledo, fòrums en què s'hauria d'abordar compromisos "clars" de finançament del sistema i la correcció dels efectes negatius de la reforma del 2013.