avantatges tributaris

Satisfacció de les empreses per la millora fiscal dels vals restaurant

La quantitat exempta de l'IRPF en tiquets per a menú ha pujat aquest any de 9 a 11 euros

zentauroepp2637695 barcelona 09 02 2005 ganar mas cheques de cheque gurmet tick180102132532

zentauroepp2637695 barcelona 09 02 2005 ganar mas cheques de cheque gurmet tick180102132532 / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts

L'Associació Espanyola d'Empreses de Vals de Menjar i Altres Serveis (AEEVCOS), la Federació Espanyola d'Hostaleria (FEHR) i la CEOE valoren l'augment de 9 a 11 euros de l'import diari de vals restaurant que estan exempt a l'IRPF. Consideren que aquesta mesura, a més de beneficiar empresaris treballadors, reduirà l'absentisme laboral.

L'increment, asseguren aquestes associacions a Europa Press, és una reivindicació "històrica" del sector. Pel secretari general de la FEHR, Emilio Gallego, el menú del dia fa dècades que és un "model d'èxit" a Espanya i la mesura adoptada pel Govern suposa un "esforç" d'aquesta fórmula que cada vegada presenta una oferta més diversificada, amb diferents opcions de menú, cosa que també requeria una adaptació en l'import subjecte a exempció fiscal.

Per la seva banda, el secretari general de l'AEEVCOS, Juan Menéndez-Tolosa, destaca que l'exempció d'11 euros diaris millorarà "notablement" el benestar dels treballadors i empreses d'Espanya i, a més, l'augment de l'exempció fiscal s'acosta al cost mitjà del menú de migdia, que en els últims anys s'havia vist incrementat per la inflació i per l'augment dels costos de producció per als restaurants.

Xecs i vals

Des de la CEOE, el director d'Empreses i Organitzacions, Javier Calderón, va ressaltar que l'AEEVCOS ha fet un treball "molt eficaç" per aconseguir que s'aprovi aquesta pujada del valor facial dels xecs i targetes de menjar, i va afegir que un dels objectius principals de la CEOE és "ajudar i recolzar" en la defensa dels seus interessos les seves organitzacions empresarials membre, com és el cas de l'AEEVCOS.

Aquestes organitzacions asseguren que amb aquest canvi de fiscalitat, els treballadors seran els primers beneficiats a l'augmentar el seu poder adquisitiu, ja que aquests 11 euros diaris estan exempts d'IRPF. A tall d'exemple, asseguren que si un empleat utilitzés vals restaurant diàriament de dilluns a divendres s'estalviaria una mitjana de 600 euros anuals (calculats a partir de la base d'un IRPF del 25%).

Aquest increment suposa a més, segons aquestes associacions, una garantia que els treballadors accedeixin a un menú diari "saludable", i defensen que la promoció d'una alimentació equilibrada a través dels vals restaurant té un efecte directe en la productivitat del treballador i, per tant, repercuteix positivament en el teixit empresarial espanyol.

Notícies relacionades

Les empreses usuàries de vals restaurant estimen que, des de la implantació dels vals, l'absentisme laboral s'ha reduït en un 37,7%, i això suposa un augment en la productivitat empresarial superior a 1,7 milions d'hores. Així mateix, l'augment del valor facial té un efecte positiu en el sector de l'hostaleria, ja que els vals tenen un impacte directe de 619 milions d'euros en el sector, i generen 15.000 llocs de treball directes.

Al seu torn, aquests llocs de treball repercuteixen en un augment de recaptació fiscal neta per a l'Estat. "Acollim amb entusiasme aquest canvi en l'exempció dels vals i targetes de menjar, una mesura que a més de beneficiar de forma directa els empleats i les seves empreses, genera un impacte positiu en el sistema econòmic", assegura Juan Menéndez-Tolosa.