ESTAT DEL BENESTAR

Els pensionistes catalans perden 3.368 euros durant la crisi

Les pensions s'han empobrit 2.387 euros de mitjana a Espanya per la diferència amb l'IPC des del 2010

UGT estima que es necessitarien 12 anys per recuperar el poder adquisitiu amb la pujada màxima prevista a la llei

Els pensionistes catalans perden 3.368 euros durant la crisi
3
Es llegeix en minuts
Antoni Fuentes
Antoni Fuentes

Periodista

ver +

La crisi i la reforma de les pensions estan empobrint cada vegada més els pensionistes. Des del 2010, els pensionistes acumulen una pèrdua mitjana de poder adquisitiu que arriba als 3.368 euros en aquest període en el cas de Catalunya i a 2.387 en el conjunt d’Espanya, segons un estudi de la UGT. La quantitat es deu al fet que les pagues que reben els jubilats han pujat 4,7 punts menys que l’índex de preus de consum (IPC) degut a les retallades pressupostàries i a la reforma de la Seguretat Social que va posar en marxa el Govern de Mariano Rajoy.

En termes mensuals, la pèrdua de poder adquisitiu acumulada és com si els pensionistes tinguessin aquest any a la butxaca 30,88 euros mensuals menys en el cas de la mitjana espanyola i 48,14 euros en el cas dels jubilats de Catalunya. Això fa que, només el 2017, els pensionistes hagin percebut 432 euros anuals menys que el que els correspondria si les pagues s’haguessin actualitzat igual que la inflació d’aquest exercici. Aquesta xifra puja a 673 euros en el cas de Catalunya degut al fet que l’IPC ha sigut superior al de la mitjana de tot l’Estat.

EL 2018, PITJOR

El desafasament entre la pujada aplicada a les pensions i la inflació va arribar a 4,7 punts a tot Espanya i a 6,7 punts a Catalunya en el període del 2010 al 2017. Només hi va haver un lleu guany de poder adquisitiu quan l’IPC va ser negatiu, que va quedar ràpidament absorbit en anys posteriors. La situació s’agreujarà el 2018 amb una nova pèrdua de poder adquisitiu del voltant d’1,25 punts en la mitjana espanyola, i així la xifra acumulada des del 2010 serà de gairebé sis punts. En termes anuals, la pèrdua mitjana serà de 167 euros que s’han de sumar als 2.387 acumulats fins al 2017.

El 2018, el Govern pujarà les pensions el mínim que preveu la reforma que va aprovar del 0,25% degut a la situació deficitària dels comptes de la Seguretat Social que es preveu que continuï durant els pròxims exercicis. Aquesta pujada equival a una mitjana de 2,4 euros mensuals. Per a Laura Pelay, vicesecretària general de la UGT de Catalunya, «els pensionistes estan condemnats a tenir pujades del 0,25% a les quals s’afegirà l’entrada en vigor del factor de sostenibilitat el 2019, i per això queden pensions de subsistència».

Amb la llei actual, serien necessaris un mínim de 12 anys aplicant la pujada màxima prevista de l’IPC més 0,50 punts per recuperar el poder de compra volatilitzat com a conseqüència de les retallades i de la nova regulació de la Seguretat Social, segons les estimacions de l’estudi d’UGT.

CREIXEMENT MÍNIM

Però aquesta possibilitat és més aviat un exercici purament matemàtic, ja que el sindicat reconeix que és pràcticament impossible que en els pròxims anys les pensions creixin per sobre del mínim del 0,25%.

Notícies relacionades

Laura Pelay ha plantejat com a solucions millorar els ingressos de la Seguretat Social a través de reformes impositives i dels Pressupostos de l’Estat com a via per reduir el dèficit, i deixar de donar prevalença al sistema privat de pensions i la banca com a promotor d’aquests plans que estan vetats amb els sous actuals.

Mentre el dèficit ha portat el Govern central a deixar el Fons de Reserva de les pensions gairebé sense fons i a finançar amb deute públic el forat del 2017, la negociació d’una futura reforma de la Seguretat Social continua paralitzada, segons ha denunciat la dirigent sindical, que ha advertit així mateix que la recuperació econòmica ha d’arribar també a pensionistes i no solament al salari mínim interprofessional.