preus dels serveis

L'ACA aprova la pujada de l'11,8% de la tarifa de l'aigua en alta

L'augment serà d'un euro mensual en el rebut mitjà i el consell d'administració vol obrir un expedient per revisar el contracte de concessió amb ATLL

Planta potabilitzadora d’Aigües del Ter Llobregat a Abrera.

Planta potabilitzadora d’Aigües del Ter Llobregat a Abrera. / MARC VILA

1
Es llegeix en minuts
Salvador Sabrià

El consell d'administració de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha aprovat aquest matí la nova tarifa de l'aigua en alta (la que s'aporta als subministradors perquè la facin arribar als usuaris finals) de la xarxa Ter-Llobregat amb una pujada de l'11,88%. Aquest fort augment es traduirà en un impacte sobre un rebut mensual mitjà d'un euro més.

L'elevat increment percentual és degut a l'aplicació de les clàusules del contracte de concessió del servei a ATLL, que preveien una revisió dels preus passat un quinquenni. La concessionària reclamava que aquesta pujada fos del 15%, però els tècnics de l'ACA van rebaixar les seves pretensions fins a l'11,8%, i a partir de l'1 de gener la nova tarifa quedarà el 0,8059 euros per metre cúbic. La proposta ha sigut aprovada amb 10 vots a favor i set en contra.  

Notícies relacionades

Els directius de l'ACA han dit que a causa del moment polític que viu Catalunya ha sigut inviable una negociació per modificar el contracte de gestió del servei, com s'havia compromès al seu moment el conseller cessat de Territori Josep Rull. Malgrat això, el consell d'administració de l'ACA ha recolzat la posada en marxa d'un expedient de revisió de la retribució financera del contracte en tots els seus aspectes per ajustar-lo a les noves circumstàncies econòmiques actuals, amb uns tipus a la baixa o fins i tot negatius, davant el moment de greu crisi econòmica en què es va firmar la concessió, quan ni existia el FLA, la prima de risc superava els 600 punts i la Generalitat necessitava liquiditat amb urgència. Per als actuals responsables de l'ACA, la retribució financera prevista en aquell contracte està fora de les condicions de mercat i s'hauria d'ajustar als actuals tipus.

Conscients del fort impacte de la pujada, fruit d'un contracte de concessió que al seu moment ja va ser molt criticat que està pendent de diversos recursos creuats als tribunals, portaveus de l'ACA han afirmat que quan es constitueixi el nou Govern s'estudiaran noves possibilitats "per minimitzar l'impacte dels increments previstos en el contracte".