història mínima

Inserció social al bosc

Social Forest forma en valors i en l'aprofitament de territoris forestals joves en exclusió social

zentauroepp41372313 joachim engler social forest socialforest171220190535

zentauroepp41372313 joachim engler social forest socialforest171220190535 / JOAN PUIG

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martija

Social Forest aconsegueix una doble aportació social. Ofereix a joves en situació d’exclusió la possibilitat de formar-se en un ofici: el de forestal. I aprofita la seva experiència en projectes de gestió sostenible de boscos. Les lliçons tenen lloc en una aula inusual: la naturalesa. Només van a un espai tancat quan necessiten material audiovisual, situació que passa molt poques vegades. 

  

L’empresa aposta per una educació pràctica. Aquesta decisió no és només per un criteri educatiu, sinó també per l’efecte que té el bosc en els joves. «L’entorn natural resulta terapèutic. El primer dia ja es noten canvis en la seva actitud», explica Joachim Englert, conseller delegat de Social Forest. La tranquil·litat i la falta de cobertura obliga els alumnes a centrar-se en el treball. «Al principi els costa adaptar-se, però després s’obliden del temps. Això afecta favorablement el seu comportament», afegeix.

    

Aprenen a treballar en equip, a ser puntuals, a respectar els comandaments i a parlar amb respecte. Per a l’emprenedor alemany, que adquireixin aquests valors resulta més satisfactori que la mateixa formació en gestió forestal. «El meu orgull és veure’ls créixer personalment i professionalment», explica. Englert va experimentar aquesta sensació al treballar amb adults amb problemes de drogues.

Educació a mida

El 2014, va voler aprofitar la seva experiència i muntar el seu propi projecte. Es va decantar pels joves per l’alt atur entre aquest col·lectiu i per l’elevat abandonament escolar a Espanya. També va empatitzar amb els immigrants. Col·labora amb organitzacions per donar-los formació, que a vegades dura 200 hores i altres menys, depenent de les necessitats. 

    

L’educació varia segons els projectes en marxa. Social Forest, per la qual han passat més de 20 estudiants, a vegades integra en la formació els projectes de gestió forestal sostenible que realitza per a tercers, ja que treballa amb administracions i empreses que inverteixen en responsabilitat social corporativa (RSC).

    

El sector públic és el principal client. Social Forest és contractada per conservar zones verdes, netejar els boscos, assessorar i reforestar. Al prendre la decisió, les corporacions públiques busquen cada vegada més companyies amb sensibilitat ambiental i social. «Quan fem neteja en zones forestals, no tallem només el necessari per tenir beneficis, busquem la millor manera perquè el projecte tingui èxit», destaca. 

    

Diligència que també s’aplica en els projectes finançats per empreses privades. «Si contaminen durant la producció o el servei que presten, i volen compensar-lo, nosaltres reduïm el CO2 a través de la gestió forestal sostenible», explica Englert. Aquesta és la línia de negoci que més han fomentat després de la seva participació en BBVA Momentum, el programa de start-ups socials d’aquest banc. 

Notícies relacionades

    

Social Forest estima que el 2017 tancarà amb una facturació de 200.000 euros. En l’exercici anterior, ho va fer amb 180.000, un 11% menys. A més, l’empresa seguirà enfocant la seva atenció en clients que inverteixin en ells per beneficiar la societat a través de la responsabilitat social corporativa.