Els hereus de Blesa respondran amb el seu patrimoni per les 'black'

El Suprem declara ferma la responsabilitat civil de l'expresident de Caja Madrid per la despesa amb les targetes

3
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

La mort d’una persona incursa en una causa penal extingeix la seva responsabilitat penal, però no la civil. I l’expresident de Caja Madrid Miguel Blesa, que es va suïcidar el 19 de juliol passat, no en seria una excepció. El Tribunal Suprem ha declarat ferma la sentència de l’Audiència Nacional que el va condemnar a sis anys de presó i el va declarar responsable civil solidari de la despesa que es va produir amb les targetes black sota el seu mandat, és a dir, 9,3 milions d’euros.

El Suprem ha declarat ferma aquesta sentència en el que fa referència a Blesa, ja que el seu procurador «no ha aportat poder dels hereus per sostenir el recurs», interposat en el seu moment per l’exbanquer, i declara que «a causa del temps transcorregut, el recurs s’ha de tenir per desistit i declarar-se desert». Això significa que, malgrat que la responsabilitat penal va quedar extingida amb la mort, la responsabilitat civil segueix vigent.

La Secció Quarta Penal de l’Audiència Nacional és l’encarregada d’executar la sentència de les black, però per a això esperarà que hagi adquirit fermesa una vegada sigui revisada per l’alt tribunal per a la resta de condemnats, les impugnacions dels quals segueixen endavant. L’Audiència haurà de comprovar els imports aportats per tots els condemnats per cobrir la responsabilitat civil imposada i així determinar la quantitat del total que li correspondria a l’expresident.

Blesa, igual que havien fet la immensa majoria d’exconsellers de l’entitat, va procedir a retornar els diners que havia gastat amb les polèmiques targetes, 436.688 euros en el seu cas. Ell ho va fer la vigília de començar la vista oral, el setembre de l’any passat. En el cas que el que es va consignar no cobreixi tota la responsabilitat civil imposada, es procediria a la venda dels béns del banquer que ja estaven embargats i, si tot i així no fos suficient, correspondrà als seus hereus fer front a la quantitat pendent.

Pendents del Suprem 

La sentència de les black respecte a Blesa va adquirir fermesa al no continuar els hereus amb el recurs de cassació que ell va interposar, però encara segueixen pendents de resolució els presentats per la resta de condemnats. El Tribunal Suprem encara no ha fixat ni tan sols la data per procedir a les deliberacions per revisar aquesta resolució.

El 23 de febrer passat, l’Audiència Nacional va condemnar a penes d’entre tres mesos i sis anys de presó els 65 acusats del cas de les targetes black de Caja Madrid i Bankia, per un delicte continuat d’apropiació indeguda entre el 2003 i  el 2012. Van gastar 12,5 milions, i els va reclamar que els tornessin amb interessos.

En aquesta sentència, en la qual Blesa va ser condemnat a sis anys de presó i el seu successor al capdavant de l’entitat, Rodrigo Rato, a quatre anys i mig, es declarava el primer responsable de la part que va gastar amb la targeta i pels consellers que estaven al seu càrrec, cosa que dona lloc a la xifra de 9,3 milions d’euros. D’aquesta quantitat s’haurà de restar  la part que correspon als consellers i que aquests, com va fer ell a l’inici de la vista oral, ja hagin abonat.

Notícies relacionades

Quan la sentència sigui ferma, se sumarà el que els consellers de Blesa han aportat o se’ls ha embargat, i el que no es cobreixi serà completat amb els béns de l’expresident. En el cas que encara no fos suficient, els seus hereus haurien d’assumir la part resultant.

La defensa de Blesa va mirar  d’aconseguir que, després de la seva mort, a més de declarar-se extingida la responsabilitat penal, també es declarés la civil, però no ha tingut èxit. Ara serà l’Audiència l’encarregada d’executar la sentència.