motor econòmic

Colau ajorna els relleus a Fira de Barcelona fins que hi hagi nou Govern

L'ajuntament espera que la Cambra de Comerç desconvoqui el ple per proposar nous consellers

El canvi de Josep Lluís Bonet en la presidència de l'entitat es pot endarrerir diversos mesos

2
Es llegeix en minuts
Salvador Sabrià

El relleu en la presidència del consell d’administració de Fira de Barcelona i de la majoria dels seus consellers (cinc de nou) haurà d’esperar fins a l’any que ve. Josep Lluís Bonet, el segon president del consell d’administració des que es va crear aquesta figura, i que ja ha esgotat tots els seus mandats en el càrrec, compleix el seu últim termini el pròxim des­embre i hauria de ser rellevat en la primera reunió del Consell General de Fira, prevista precisament per a la segona meitat d’aquell mes.

Però l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, en la seva qualitat de presidenta del Consell General de Fira de Barcelona, ha anunciat a la Cambra de Comerç de Barcelona, una de les altres dues institucions que formen part d’aquest organisme juntament amb la Generalitat de Catalunya, que no farà la convocatòria fins que s’hagi format el nou Govern emanat del resultat de les eleccions al Parlament del pròxim 21 de desembre, segons fonts municipals. En vista d’aquesta decisió, Bonet i la resta de consellers que estan a punt de complir el seu mandat seguiran en el càrrec almenys fins al pròxim febrer.

PLE EL DIA 23 / La decisió de Colau, anunciada informalment fa uns dies al president de la Cambra i de manera més oficial en les últimes hores, xoca amb l’actitud del president cameral, Miquel Valls, que ha convocat un ple extraordinari per dijous que ve, dia 23, amb un únic punt de l’ordre dia: la ratificació dels cinc nous consellers de Fira que proposarà la Cambra. Els noms que han sonat com a possibles consellers per a la Fira són Kim Faura (Telefónica), Helena Guardans (Sellbytel), Mar Alarcón (Social Car), Manuel Vallet (Hotels Catalonia) i Pau Relat (Mat Holding). Els dos primers han sigut presentats en alguns mitjans com els possibles candidats a la presidència. Fins ahir a la tarda, el ple es mantenia.

D’acord amb els estatuts de Fira de Barcelona, el nom dels consellers els proposa la Cambra de Comerç, i el de president del consell queda en mans del president cameral. Però han d’haver sigut consensuats prèviament amb l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat. Valls considera que té l’acord tàcit del Govern per als noms que proposa, però fonts municipals ho neguen.

Colau, a més, no vol convocar un Consell General de Fira en què la representació de la Generalitat vagi a càrrec d’una delegació del Govern central, com passaria al desembre, donada la vigència de l’article 155. Fonts municipals afegeixen que si  no s’endarrereix el Consell, podria donar-se el cas que en la decisió d’un càrrec de tant pes institucional i representatiu com el de president de la Fira i amb vigència per a quatre anys, ampliable a vuit, no pogués dir res el Govern elegit a les urnes, que podria ser molt diferent del cessat.

Notícies relacionades

ADVERTÈNCIA DEL CONSISTORI / «Promoure uns consellers, dels quals podria sortir el futur president de Fira, sense tenir tancat l’acord entre les tres institucions és fer un flac favor als afectats i a la mateixa institució», advertien des de l’Ajuntament de Barcelona.

La Fira passa per un dels seus millors moments de la seva història. Segons va explicar dimecres passat Josep Lluís Bonet, tancarà aquest exercici amb un rècord de facturació, 165 milions d’euros, i la previsió per al 2018 és millorar-ho, tenint en compte les contractacions ja fetes dels grans salons com Alimentaria, Hispack o el Mobile World Congress.