29 maig 2020

Anar al contingut

ELUSIÓ FISCAL

Paradise Papers: noves filtracions comprometen Trump i altres multimilionaris

'El Confidencial' i La Sexta publiquen els resultats d'aquesta investigació periodística internacional

El Periódico

Paradise Papers: noves filtracions comprometen Trump i altres multimilionaris

Evan Vucci

La filtració d'uns 13,4 milions de documents són la base de la investigació periodística anomenada ‘Paradise Papers’, coordinada pel Consorci Internacional de Periodistes d'Investigació (ICIJ), que aquest diumenge estan veient la llum a través d'‘El Confidencial’ i La Sexta. Aquests papers impliquen personatges com com la la reina Isabel IITrump, BonoMadonna i el recaptador de la campanya de Trudeu, entre molts altres.

La investigació revela l'ocultació de grans quantitats de diners per part de multimilionaris i multinacionals com Apple o Nike. La procedència de tota aquesta informació –més d'1,4 terabytes- han sigut dos bufets d'advocats dedicats a proveir serveis ‘off shore’ i registres mercantils de 19 jurisdiccions opaques entre les quals es troben Antigua i Barbuda, Bermudes, les Illes Caiman, Samoa, Illes Cook i Malta.

Aquestes noves filtracions podrien demostrar per primera vegada la vinculació de l'entorn de Donald Trump i inversors russos. I és que, segons es desprèn dels ‘Paradise Papers’, dos homes clau de l'Administració Trump mantenen llaços econòmics amb el Kremlin.

La documentació ha sigut obtinguda pel diari alemany 'Süddeutsche Zeitung' i compartida amb l'ICIJ i un centenar de mitjans internacionals com The New York Times, Univisión, The Guardian i BBC.