CONFLICTE LEGISLATIU

El Govern ultima el recurs davant el Constitucional per la llei catalana de comerç

L'Executiu demanarà suspendre articles com el que fixa el tancament de les botigues a les 21.00 hores

zentauroepp40524637 horario comercial tiendas171013201006

zentauroepp40524637 horario comercial tiendas171013201006 / CARLOS MONTANYES

3
Es llegeix en minuts
Josep M. Berengueras
Josep M. Berengueras

Periodista

ver +

El Govern de Mariano Rajoy portarà al Tribunal Constitucional (TC) la nova llei de comerç catalana, que va ser aprovada pel Parlament al juliol. L’Executiu demanarà la suspensió de diversos articles de la norma, entre ells un dels que estan causant més maldecaps a les grans empreses del sector: que els comerços hagin de tancar com a molt tard a les 21.00 hores durant els mesos d’hivern.

Està previst que el Consell de Ministres d’avui tracti la interposició del recurs d’inconstitucionalitat contra diversos articles de la norma, segons van confirmar a aquest diari fonts governamentals, encara que la decisió es podria endarrerir. Es viurà així un nou capítol de la històrica batalla en matèria comercial entre el Govern central i el català: llei o normativa catalana aprovada i posterior recurs davant el TC a la recerca de la seva suspensió. El Govern sempre ha defensat que amb la seva normativa es protegeix el model de comerç català (botiguer), mentre que l’Executiu del PP defensa la liberalització del sector que va començar el 2012.

Després d’anys de batalla legal i diverses suspensions, el mes de juliol passat el Parlament va aprovar la nova llei de comerç, que va situar el màxim d’hores que els establiments podien obrir a la setmana en 75 hores, lluny del que fixa la normativa estatal (90 hores). A més, una altra de les seves novetats és que marcava un nou horari comercial en línia amb l’objectiu d’avançar cap a la reforma horària per conciliar la vida laboral i familiar. La nova llei que ja s’aplica preveu que les botigues hagin de tancar com a molt a les 21.00 hores d’octubre a maig, mentre que de juny a setembre l’horari de tancament s’allarga fins a les 22 hores. La nova llei va ser aprovada pel ple del Parlament.

Després de la seva aprovació, la patronal del petit comerç, Retailcat, va donar la seva benedicció a la nova norma: «És una bona manera d’iniciar un camí cap a una millor conciliació i per aproximar-nos als horaris de la resta de països europeus», va assegurar l’associació. A l’altra banda, Anged, la patronal dels grans distribuïdors, va afirmar: «(Les noves mesures) perjudiquen enormement milions de consumidors que, per diferents motius, necessiten horaris comercials més amplis per poder conciliar la seva vida laboral, personal i d’oci».

A l’aprovar-se, el PP de Catalunya ja va avisar que hi podia haver recurs davant el TC. I aquest arribarà, en especial arran de les queixes de la patronal de les grans superfícies després de les primeres setmanes d’entrada en vigor del nou horari comercial, apunten diverses fonts del sector.

De fet, des del sector s’apunta que quan entri en marxa la suspensió, alguns grans operadors tornaran a l’horari habitual per tancar més enllà de les 21. El motiu: el consumidor no s’acaba d’acostumar al nou horari (molts aprofitaven a última hora per anar a comprar) i hi ha hagut una aturada del consum a l’octubre, i s’ha de donar facilitats al consumidor, argumenten altres fonts.

Notícies relacionades

El canvi d’horari va obligar a negociacions d’última hora de les empreses amb els representants sindicals amb l’objectiu d’adaptar els torns de treball al nou marc legal. En altres casos, grans cadenes comercials han aplicat la nova normativa mitjançant l’article 41 de l’Estatut dels Treballadors, que permet a les companyies portar a terme modificacions substancials de condicions de treball que inclouen els horaris.

MÉS RECURSOS / La norma catalana de comerç no serà l’única que pateixi un recurs d’inconstitucionalitat. El Govern espanyol també tractarà un recurs a la llei 16/2017 sobre el canvi climàtic i a l’article 1 del decret llei 5/2017 sobre vehicles amb autorització VTC: el que fa referència a la transmissió de les autoritzacions de les llicències.