BALANÇ ANUAL

La patronal farmacèutica alerta de les "nuvolades" pel conflicte de Catalunya

Farmaindústria adverteix d'un impacte en la capacitat d'expansió dels laboratoris

lpedragosa9472306 sant feliu de llobregat 28 11 2008 laboratorios fa160208191152

lpedragosa9472306 sant feliu de llobregat 28 11 2008 laboratorios fa160208191152 / FERRAN NADEU

1
Es llegeix en minuts
Antoni Fuentes
Antoni Fuentes

Periodista

ver +

El potent sector farmacèutic veu amb preocupació el conflicte polític de Catalunya i alerta dels riscos que suposa per a l’economia i els laboratoris. La patronal Farmaindústria ha advertit de les «nuvolades» que causa el procés independentista, amb una desacceleració del ritme de creixement econòmic que impactarà directament en les companyies farmacèutiques.

    

El director general de Farmaindústria, Humberto Arnés, va assegurar ahir, en una trobada amb periodistes a Sigüenza (Guadalajara) que «malgrat que l’economia espanyola creix hi ha algunes nuvolades per la situació a Catalunya». La indústria farmacèutica ha adaptat les seves previsions de creixement per al 2018 al nou escenari econòmic derivat de l’efecte de la incertesa en les empreses, amb una forquilla d’augment del producte interior brut (PIB) compresa entre el 2,3%, que preveu el Govern central després d’una rebaixa de tres dècimes, i l’1,4%, que estima l’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIReF) si es prolonga el xoc polític.

  

«Això no és favorable per al sector farmacèutic», va advertir Arnés, que va recordar que, a curt termini, els laboratoris han acceptat limitar el creixement de la despesa pública en medicaments al nivell del PIB per contribuir a la reducció del dèficit de l’Estat. Això vol dir que, de rebot, el conflicte polític de Catalunya «podria limitar la capacitat d’expansió» del sector empresarial lligat a la salut. 

FUGUES DE SEUS

El directiu de la patronal Farmaindústria va reconèixer la gran preocupació que genera la situació de confrontació entre el Govern central i la Generalitat en les empreses del sector, que té un fort pes i arrelament industrial a Catalunya. Al voltant del 45% de les empreses, la producció i la facturació de la indústria farmacèutica espanyola està localitzada a la comunitat catalana.

Notícies relacionades

    

Malgrat l’allau d’empreses que han traslladat la seva seu social fora de Catalunya, les farmacèutiques aguanten per ara ja que entre els grans laboratoris que formen part de Farmaindústria no s’ha produït encara cap fuga, segons va explicar Arnés. No obstant, altres firmes del sector com el Grup Kern i Oryzon han anunciat el trasllat de la seva seu social.