anàlisi del mercat

Les vendes de vivendes van augmentar el 21,1% en el primer semestre

La demanda estrangera impulsa les operacions a Catalunya per sobre de la mitjana espanyola

Els visats augmenten un 67% a Barcelona, segons l'últim informe de BBVA Research

2
Es llegeix en minuts
Max Jiménez Botías / Barcelona

El mercat immobiliari ha evolucionat de manera positiva a Catalunya. Almenys, així ha passat en els primers sis mesos de l’any. En el primer semestre la venda de vivendes ha crescut un 21,1%, gairebé quatre punts per sobre de la mitjana espanyola. En total, es van realitzar 44.504 transaccions, fet que suposa una projecció per al conjunt de l’any per sobre de les 80.000 vivendes que espera el sector.

    

La demanda interna ha tingut molt a veure amb aquesta xifra, ja que vuit de cada 10 transaccions han sigut firmades per residents a la comunitat. Però la creixent demanda s’ha deixat notar en els preus, que també han crescut per sobre de la mitjana espanyola, i en la firma de visats, xifra especialment empesa per les operacions registrades a Barcelona. L’activitat registrada en el primer semestre no reflecteix la situació política de Catalunya i l’efecte que pot tenir en el sector immobiliari. Els promotors encara destaquen que el sector ha mostrat vigor a l’octubre, encara que també espera un cert alentiment per al conjunt del tercer trimestre.

    

Pel que fa a la primera part de l’any, la venda de vivendes ha crescut entre els espanyols no residents a Catalunya. Si bé la demanda d’aquest col·lectiu ha augmentat un 34,5%, el cert és que segueix tenint poc pes en el sector (2,6% del total). «Encara que el mercat català està molt vinculat a la demanda interna, el pes del mercat estranger difereix molt entre províncies. A Girona, per exemple, el 31,2% de les vivendes venudes en els dos primers trimestres del 2017 van estar firmades per residents a l’exterior. Un percentatge que dobla el de les altres províncies catalanes», explica Félix Lores, economista del servei d’estudis del BBVA Real Estate.

BCN ACAPARA ELS NOUS VISATS

Els permisos per iniciar noves vivendes també creixen per sobre de la mitjana espanyola a Catalunya, sobretot gràcies a les dades de Barcelona, on s’han firmat més de 6.000 noves operacions, amb un increment del 67,9% respecte al primer semestre del 2016. Així mateix, els permisos per iniciar noves vivendes van augmentar també per sobre de la mitjana espanyola. En aquest període la firma de visats va pujar fins als 7.099, un 49,1% més que fa un any, davant l’augment del 24,4% de la mitjana espanyola. El creixement és rellevant, després de tres anys a l’alça, ja que el 2016 es van registrar una mica més de 8.000 visats, molt lluny dels màxims de la bombolla.

    

La demanda de vivenda es va traslladar als preus que, com és habitual, van seguir per sobre de la mitjana espanyola. En els sis primers mesos de l’any els preus han crescut, de mitjana, un 9%, un ascens només superat per la Comunitat de Madrid, segons l’índex de preus de la vivenda de l’INE.

Notícies relacionades

    

De fet, la vivenda a Catalunya s’ha revaloritzat per sobre del 23% des que va tocar terra, en el primer trimestre del 2014. «Per municipis, destaquen les pujades de preus de l’àrea metropolitana de Barcelona. Sant Cugat creix a ritmes de pràcticament el 12% i també s’han d’assenyalar les dades de la zona del Llobregat, on municipis com l’Hospitalet, Cornellà o Esplugues creixen a l’entorn del 10%», explica Félix Lores.