TENDÈNCIES LABORALS

Pugen les fugues de treballadors insatisfets amb les seves feines

Espanya s'acosta als EUA amb un 12% d'ocupats que busquen una altra col·locació

La falta d'entesa amb els caps explica gairebé la meitat d'abandonaments

zentauroepp9670483 barcelona   09 12009     economia    colas en el servei d oc171006210144

zentauroepp9670483 barcelona 09 12009 economia colas en el servei d oc171006210144 / JOAN CORTADELLAS

2
Es llegeix en minuts
Antoni Fuentes
Antoni Fuentes

Periodista

ver +

El mercat laboral espanyol s’assembla cada vegada més al dels EUA. Tot i que existeix una distància abismal entre la taxa d’atur del 17,22% d’Espanya i la del 4,22% dels EUA, els dos països comparteixen un elevat índex de treballadors que busquen feina malgrat estar en actiu. A Espanya, el 12% dels empleats busquen una altra feina per complementar la que ja tenen o per substituir-la, segons un estudi de Randstad. Al país nord-americà, la xifra de treballadors insatisfets que miren de trobar una alternativa arriba al 14% i només és superada pel 17% de la Xina. 

La vella aspiració d’una feina per a tota la vida és vista per un nombre creixent de treballadors com una cosa d’una altra generació. La insatisfacció amb la feina per diversos motius es troba darrere del fet que les fugues d’empleats s’hagin multiplicat per cinc en els últims anys, segons un sondeig de Future For Work InstituteFuture For Work Institute

La propensió a la fuga de treballadors és més alta entre els ocupats amb un nivell acadèmic més elevat. El 14% dels ocupats amb estudis superiors busquen de forma activa un altre lloc de treball diferent del que ja tenen, davant del 8% dels que tenen un nivell mitjà i el 7% dels que compten amb una preparació bàsica, segons Randstad Workmonitor.    

Motius per deixar l'empresa

Però ¿quins són els motius perquè un treballador s’aventuri a deixar la seva feina? Tot i que a priori pot semblar que la principal raó sigui la millora econòmica, la realitat és que hi ha altres factors que tenen més pes en la decisió de buscar una altra col·locació. La recerca d’un sou més alt és la principal raó per fer el salt a una altra empresa per al 31,7% de les persones. El primer lloc en el rànquing de motivacions per deixar la plaça laboral de forma voluntària es troba en la falta d’expectatives per al desenvolupament professional per a un 52% dels enquestats, seguit de la falta d’entesa amb el cap directe a l’empresa, segons l’estudi '¿Per què se’n van?' de Future For Work.

El sondeig destaca que els empleats que opten per anar-se’n de la seva empresa «tenen un escàs nivell de confiança en la visió dels seus líders, se senten poc escoltats i estan descontents amb la qualitat del feedback que reben». El 64% dels enquestats van indicar que el seu cap directe els tractava injustament i el 66% no se sentien escoltats. La llista de queixes en relació amb els caps inclou també falta de confiança en els seus subordinats, segons l’opinió del 52% dels treballadors.

Diferències entre homes i dones

Notícies relacionades

Les dones són més sensibles als problemes amb la falta de perspectives per al seu desenvolupament professional, que és vist com el principal motiu per canviar de feina pel 58% de les entrevistades. A més, el 38% considera que l’empresa hauria pogut fer molt més per tractar d’evitar que marxessin.

Les respostes recollides en l’enquesta porten els autors de l’estudi a subratllar que «les empreses tenen a la seva mà prevenir aquestes fugues», ja que «9 de cada 10 persones esmenten motius de sortida respecte als quals l’empresa hauria pogut actuar».