POLS SOBIRANISTA

¿Com t'afectarà l'aturada general del 3 d'octubre a Catalunya? 10 claus

La Taula per la Democràcia convoca avui concentracions a les empreses

3
Es llegeix en minuts
Antoni Fuentes / Barcelona

La convocatòria d'una aturada general a Catalunya ha anat sumant suports en els últims dies. La Taula per la Democràcia, de la qual formen part sindicats i entitats socials i sobiranistes, ha convocat actes de protesta davant l'ús de la força per part de les forces policials durant el referèndum que va tenir lloc el dia 1 d'octubre i en defensa dels drets fonamentals.

■ Segueix les últimes notícies del referèndum a Catalunya en directe

1. Concentracions dilluns

La Taula per la Democràcia ha convocat concentracions, avui dilluns a les 12 del migdia, a les portes dels centres de treball, els ajuntaments i la plaça de la Universitat de Barcelona.

2. "Un aturada de país"

La protesta central convocada pels sindicats i les entitats consisteix en una "aturada de país" de 24 hores dimarts, dia 3 d'octubre. La convocatòria està dirigida a "tota la societat, patronals, empresaris, sindicats, treballadors autònoms, entitats, institucions i tots els ciutadans de Catalunya". 

3. ¿Com m'hi puc sumar?

Qualsevol treballador pot sumar-se a l'atur a l'existir una convocatòria general que empara legalment l'exercici del dret a vaga. A més, els convocants demanen que els empresaris autònoms també parin la seva activitat el dimarts. La Taula per la Democràcia té oberta en la seva web un espai per adherir-se a l'entitat.

4. ¿Quins serveis mínims hi haurà en metro, Renfe i altres transports?

El Departament de Treball ha fixat nous serveis mínims per dimarts a Ferrocarrils (FGC) i al metro i autobús de Barcelona, que funcionaran al 25% en hora punta (de 06.30 a 09.30 hores i de 17.00 a 20.00 hores), mentre que durant la resta de la jornada no hi haurà transport garantit.

5. Rectificació dels serveis mínims

És la tercera rectificació que fa la Generalitat dels serveis mínims. Havia arribat a fixar-los en un 50% .

6. ¿A quines hores hi haurà serveis mínims?

Treball considera, en l'ordre de serveis mínims per a la vaga general, com a hores punta entre les 6.30 hores i les 9.30 del matí i les 17.00 i les 20.00 hores del vespre.

7. ¿Què passarà en sanitat i educació?

En sanitat, els serveis mínims garanteixen el funcionament amb normalitat d'urgències i de les unitats especials dels hospitals. En educació es garanteix la presència de la direcció a les escoles i els instituts. Treball ha seguit les directrius d'altres vagues generals anteriors.

8. ¿Quins sindicats convoquen l'atur?

La convocatòria de la vaga general ha sigut secundada inicialment pels sindicats CGT, COS, Intersindical-CSC i Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC). Encara que inicialment el preavís de vaga registrat afectava els dies del 3 al 9 d'octubre, les organitzacions convocants han acotat la convocatòria al dimarts dia 3. En la presentació de la vaga, han indicat que la convocatòria té com a objectiu "lluitar contra la repressió i per les llibertats". Els sindicats majoritaris (CCOO i UGT) han secundat un manifest de la Taula per la Democràcia, de la qual també formen part l'ANC i Òmnium, que criden a paralitzar Catalunya el dia 3 amb "una vaga de país".

9. ¿Com s'ha convocat la vaga?

El suport de CCOO i UGT a l'aturada es produeix després d'una reunió diumenge a la tarda amb altres entitats socials i amb el vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras. Les direccions de CCOO i UGT tenen previst abordar el paper de les dues organitzacions en l'aturada general.

Notícies relacionades

Fins a la tarda del dia del referèndum, CCOO i UGT no s'havien sumat a la convocatòria d'aturada general encara que sí que es van manifestar en defensa de les institucions catalanes i dels drets fonamentals de la democràcia en resposta als registres i les detencions practicats per la Guàrdia Civil i la Policia Nacional a la Generalitat com a conseqüència de la convocatòria del referèndum de l'1 d'octubre.   

10.¿Com es va crear la Taula per la Democràcia?

La iniciativa de creació de la nova Taula per la Democràcia va sorgir arran dels registres i les detencions practicats per la Guàrdia Civil i la Policia Nacional a la Generalitat, entitats i empreses. L'organització està formada per unes 40 entitats que inclouen també les patronals Cecot i Pimec, les associacions de veïns, Òmnium, ANC i els sindicats CCOO, UGT, USOC, i Unió de Pagesos.