PERSIANES ABAIXADES

La majoria de les botigues de Barcelona no obriran l'1-O

El Corte Inglés, Fnac i el petit i mitjà comerç opta per no secundar el dia d'obertura voluntària

1
Es llegeix en minuts
Josep M. Berengueras
Josep M. Berengueras

Periodista

ver +

Aquest diumenge, 1 d'octubre, és dia d'obertura voluntària dels comerços de Barcelona: és un dels dies triats pel consistori perquè les botigues puguin aixecar la persiana. No obstant, en aquesta ocasió la majoria del comerç no secundarà la jornada: oficialment, no seria una jornada on les vendes compensin l'obertura.

El comerç fa dies que avisa que l'1 d'octubre, amb referèndum o sense, no és una jornada de vendes acceptables. A més, amb la convocatòria de la Generalitat del referèndum, es preveu que no sigui un dia especial per al consum. És per això que des de la patronal Retailcat, que representa 32.000 botigues de tot Catalunya, va reclamar dimarts passat a l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, el canvi de la jornada per un altre diumenge, per exemple el del 15 d'octubre. "Independentment del referèndum, consideràvem que seria una mala jornada comercial. La gent no estarà per consumir", assegura a aquest diari Joan Carles Calbet, president de Retailcat.

Encara que en principi hi va haver bona acceptació de la proposta, els tràmits per al canvi no són ràpids, i no hi ha hagut temps per canviar la jornada. "El que hem consensuat és, com a Retailcat, recomanar als nostres associats que no obrin perquè no serà un dia comercialment bo", afegeix.

Si el petit i mitjà comerç ha optat per no obrir, tampoc aixecaran la persiana altres grans establiments del centre de Barcelona. És el cas d'El Corte Inglés, que ha decidit "no obrir en consonància amb la gran majoria de petits i mitjans comerços de la zona turística". 

Notícies relacionades

Fonts del centre comercial Triangle de Barcelona (Fnac, etcètera), a la plaça de Catalunya, també han confirmat que diumenge no obriran el centre "per qüestions purament comercials". Les botigues del centre de Media Markt o Apple, en principi, han decidit no obrir. Queda el dubte de què farà el grup Inditex, així com les botigues de productes de luxe del passeig de Gràcia.

De fet, no és la primera vegada que grans comerços no obren en jornades d'obertura voluntària de comerços a Barcelona. Al maig, per exemple, el centre comercial d'El Corte Inglés de Francesc Macià va estar tancat.