SORTIDA A BORSA

L'Audiència Nacional allibera Fernández Ordóñez del judici de Bankia

Els magistrats confirmen la decisió del jutge instructor però fan seure al banc dels acusats l'auditora Deloitte

Miguel Ángel Fernández Ordoñez durant la roda de premsa aquest divendres.

Miguel Ángel Fernández Ordoñez durant la roda de premsa aquest divendres. / DAVID CASTRO (El Periódico)

2
Es llegeix en minuts
P. Allendesalazar / Á. Vázquez / Madrid

L’exgovernador del Banc d’Espanya Miguel Ángel Fernández Ordóñez evitarà finalment asseure’s al banc dels acusats per la sortida a borsa de Bankia el 2011. L’Audiència Nacional va confirmar ahir la decisió del jutge d’instrucció Fernando Andreu de no processar l’expolític socialista, com tampoc l’expresident de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) Julio Segura i sis ex alts càrrecs més dels dos organismes estatals.

    

La secció tercera de la Sala Penal ha rebutjat així el recurs de la Confederació Intersindical de Crèdit, representada per Andrés Herzog, al qual s’havien adherit algunes defenses. El sindicat va esgrimir els correus i declaracions de l’inspector José Antonio Casaus, que va advertir als seus superiors que el banc era inviable, així com el permís que va donar el Banc d’Espanya a les caixes fundadores de Bankia per carregar les seves «significatives pèrdues» contra reserves abans de la fusió, cosa que els va permetre publicar beneficis.

    

L’Audiència Nacional, no obstant, considera que el supervisor «no va donar una carta blanca per carregar les pèrdues contra reserves, en termes de col·laboració o acte d’auxili, l’autoritzava en la mesura que fos justificada en bona forma». Segons el seu parer, no existeixen al Codi Penal delictes imputables al Banc d’Espanya i a la CNMV, per més que la seva actuació fos més o menys encertada.

ACEBES NO SE N’ESCAPA

La decisió, amb tot, no ha sigut unànime, ja que la magistrada Clara Bayarri ha emès un vot particular. «Existeixen indicis múltiples, concurrents i raonables de criminalitat que permeten inferir que els màxims dirigents del Banc d’Espanya i la CNMV van avalar i van afavorir amb ple coneixement la falsedat comptable més que detectada prèviament a la sortida a Borsa de Bankia, sabent el greu perjudici que amb aquest fet es causaria als inversionistes, que era evident que serien minoritaris, en estafa d’inversors», ha sostingut.

    

Els magistrats, en canvi, han esmenat la decisió del jutge respecte a l’auditora Deloitte, que fins ara figurava només com a possible responsable civil, i han decidit que ha de ser també penal. Andreu només va procedir contra el soci d’aquesta firma Francisco Celma pels dos informes favorables que va elaborar sobre els estats financers de Bankia durant els mesos previs a la sortida a borsa de l’entitat, perquè va entendre que la seva empresa va complir el control de qualitat que li exigeix la llei i que els seus empleats tenen autonomia.

Notícies relacionades

    

Els jutges també han confirmat el processament de l’exministre del PP Ángel Acebes i de l’empresari vinculat a OHL Javier López Madrid, exconsellers del banc. El maig passat, cinc anys i 900 toms d’actuacions després, el jutge Andreu va donar per acabada la investigació del cas Bankia i va proposar jutjar 32 persones físiques, amb Rodrigo Rato al capdavant, i dues de jurídiques:  Bankia i la seva matriu BFA.