revisió judicial

La justícia europea dona oxigen a Intel

El Tribunal de Justícia ordena reexaminar les al·legacions de la companyia contra la multa de 1.060 milions imposada per Brussel·les

La justícia europea dona oxigen a Intel

MAURITZ ANTIN (EFE)

2
Es llegeix en minuts

El maig del 2009 la Comissió Europea va imposar una multa de 1.060 milions al fabricant nord-americà de microprocessadors Intel per "abús de posició dominant en el mercat de les CPUs x86" i infringir les normes de la competència europees. Aquest dimecres el tribunal europeu de justícia ha anul·lat la decisió del Tribunal General de la UE que va confirmar la multa i ha tornat a aquesta primera instància el cas perquè examinin les al·legacions de la multinacional nord-americana.

Segons la Comissió Europea, Intel va abusar de posició dominant en el mercat mundial de les CPUs x86 entre l'octubre del 2002 i desembre del 2007 a l'aplicar una estratègia amb un objectiu: fer fora el seu únic competidor important del mercat, l'empresa Advanced Micro Devices, inc. Amb una quota de mercat d'almenys el 70%, als seus competidors els resultava difícil entrar en el mercat i expandir-se ja que les inversions en investigació i desenvolupament, propietat intel·lectual i instal·lacions productives no són recuperables.

Tracte preferent

A més, Intel va oferir descomptes a quatre grans fabricants d'ordinadors (Dell, Lenovo, HP i NEC) amb la condició que compressin la totalitat o la gairebé totalitat de les seves CUPs x86 i va adoptar una altra sèrie de mesures per imposar el seu producte per mitjà de descomptes i pagaments a Media-Saturn perquè vengués en exclusiva ordinadors amb els seus microprocessadors. Una conducta contrària a la competència, segons Brussel·les, que després d'una dècada d'investigació va acabar en una multa de 1.060 milions. El cas va acabar en enfrontament. El Tribunal General va donar la raó a l'Executiu comunitari el juny del 2014 però la companyia va presentar un recurs de cassació que li acaba de donar oxigen.

Abús de posició dominant

Notícies relacionades

En la seva resolució, el Tribunal de la UE anul·la la decisió perquè els jutges de primera instància no van examinar els descomptes i pagaments controvertits que van portar els serveis de la Competència comunitaris a constatar un abús de posició dominant. "El Tribunal de Justícia decideix tornar l'assumpte al Tribunal General perquè aquest examini, arran de les al·legacions formulades per Intel, la capacitat de descomptes controvertits per restringir la competència".

Descomptes

Els jutges, no obstant, desestimen les al·legacions d'Intel sobre la falta de competència de la Comissió per sancionar l'abús i recorden que la decisió es basa en un examen en profunditat de la Comissió que el va portar a concloure que "un competidor igualment eficient s'hauria vist obligat a cobrar preus que no haurien sigut viables i que, per tant, la pràctica de descomptes podia expulsar del mercat aquest competidor".