TECNOLOGIA

Verse, el minibanc digital de serveis de pagament

La 'start-up' sol·licita la llicència d'entitat de pagament i començarà a integrar la seva tecnologia en altres empreses

La firma seguirà afegint opcions a la seva 'app' d'enviament de diners entre particulars

verse2

verse2

2
Es llegeix en minuts
Josep M. Berengueras
Josep M. Berengueras

Periodista

ver +

Tres joves amb talent que s’uneixen i creen un producte d’èxit. És la història de Verse, una 'start-up' amb base a Barcelona i els EUA dedicada als pagaments instantanis entre particulars des del mòbil. Això fins ara, perquè la firma prepara el que serà el gran salt: obtenir la llicència d’entitat de pagament i començar a prestar la seva tecnologia a tercers. «Una mena de minibanc digital de serveis de pagament», resumeix a aquest diari el seu cofundador i conseller delegat, Borja Rossell.

Verse la van crear el 2015 Rossell, Álex Lopera i Darío Nieuwenhuis, nascuts entre 1992 i 1995. Després d’una incubació als EUA (el seu projecte va ser integrar els bitcoins als caixers, permetent a qualsevol usuari treure efectiu amb el seu mòbil) i aixecar una primera ronda (1,8 milions de dòlars), van tornar a Espanya. Van analitzar les dades i van veure que la gent feia servir el seu servei sobretot per enviar diners. Van decidir pivotar, suprimir els bitcoins, i crear Verse: una aplicació que permet enviar diners sense comissions entre particulars.

Els usuaris associen una targeta l’app i ja poden enviar o rebre diners de forma simple. Es poden crear esdeveniments per compartir despeses (per exemple, un aniversari) i veure l’activitat de contactes i coneguts. Tot de forma 100% segura (gràcies a la tecnologia 'blockchain'). «El producte funciona i creix. Però és difícil monetitzar. Només tenim petites comissions en canvis de divisa i operacions internacionals. Podríem inserir altres comissions, però el futur són les empreses», explica Rossell.

Notícies relacionades

Són 30 empleats, i la seva situació financera és més que estable (van tancar una segona ronda de 8,3 milions de dòlars l’octubre del 2016 i de 20,5 milions de dòlars el maig d’aquest any), però es preparen per fer el gran salt. Han sol·licitat una llicència d’entitat de pagament al Banc d’Espanya (arribarà al setembre) i començaran a ampliar serveis. «Exportarem la nostra tecnologia a tercers», explica. És a dir: empreses que necessitin afegir serveis de pagament digitals entre usuaris o cap a/des de l’empresa. «Crear de zero un sistema així és molt costós: acords amb entitats; integració de xarxes de targetes i bancàries; els acords SEPA, llicències... Nosaltres tenim la tecnologia validada i auditada», completa.

No hi ha un sistema igual a Espanya. I la banca tradicional està endarrerida. El seu mercat serà «tot Europa» i veuen cabuda de la seva tecnologia en 'start-ups' tecnològiques però també en empreses tradicionals. Verse per a usuaris sempre hi serà, i en potenciaran l’ús afegint-hi serveis com el canvi de divises, la creació d’una targeta virtual i el pagament als comerços. La llicència d’entitat de pagament els obre moltes portes.