SECTOR AGRARI

Un grup d'experts estudiaran la viabilitat del sector de la fruita

El Govern sol·licitarà assumir la quota d'altres països europeus de retirada de productes del mercat

Agricultors reparteixen préssecs en una protesta del sector a Saragossa.

Agricultors reparteixen préssecs en una protesta del sector a Saragossa. / EFE / TONI GALÁN

1
Es llegeix en minuts

Un grup d'experts analitzaran la situació del sector de la fruita de Catalunya i definiran un pla de futur que en garanteixi la viabilitat, segons s'ha acordat avui a la reunió de la Taula Agrària convocada pel Govern. Els experts es reuniran per primera vegada la setmana del 18 al 22 de setembre. 

La consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Meritxell Serret, s'ha reunit amb representants del sector com Unió de PagesosJoves Agricultors i Ramaders de Catalunya, la Federació de Cooperatives Agràries i Afrucat.

El departament d'Agricultura assegura que el grup d'experts estarà format per l'administració i representants del sector de la fruita.

Crisi de preus

Serret ha assegurat que l'objectiu d'aquesta mesura és "garantir la viabilitat del sector, que fa anys que arrossega greus crisis de preus" i identificar "tots els canvis estructurals que és necessari portar a terme per adaptar-lo a l'evolució dels mercats".

A més, la consellera ha posat el departament a disposició de les explotacions que pateixen l'actual situació i els mantindrà informats perquè es puguin acollir a les línies d'ajuda previstes per l'Institut Català de Finances.

En només 24 hores i fins a la reunió d'avui, els productors catalans i els aragonesos han esgotat la quota per retirar les 19.550 tones de fruita de pinyol que havia atorgat la Comissió Europea (CE) a Espanya en el primer dia de sol·licituds.

Serret ha valorat positivament la decisió d'ampliar les quotes de retirada per part de la Comissió Europea, tot i que li hauria agradat que fos més gran.

Més quota

Notícies relacionades

La Comissió va donar permís la setmana passada per a l'ampliació, en gairebé 20.000 tones, de les quotes de retirada del mercat de fruita de pinyol per fer front a la crisi del sector, encara que la Generalitat havia demanat que fossin almenys 40.000 tones, com reclamaven els agricultors.

A la reunió de la Taula Agrària han decidit que el Govern sol·licitarà al Ministeri d'Agricultura i a Brussel·les que si a altres regions d'Europa, com Itàlia o Grècia, no s'esgota la quota atorgada de retirada de fruita, Catalunya pugui rebre la quota sobrant.