TURISME

París, entre el triomfalisme i la fragilitat

França va perdre el lideratge turístic mundial el 2016 però aquest any s'està recuperant

Police secure the area near the scene where French soliders were hit and injured by a vehicle in the western Paris suburb of Levallois-Perret  France  August 9  2017      REUTERS Benoit Tessier

Police secure the area near the scene where French soliders were hit and injured by a vehicle in the western Paris suburb of Levallois-Perret France August 9 2017 REUTERS Benoit Tessier / BENOIT TESSIER (REUTERS)

1
Es llegeix en minuts
Irene Casado Sánchez / París

L’any passat, el turisme a París va caure en picat. Dos atemptats terroristes consumats i l’amenaça latent no només van castigar l’ànima de la capital francesa, també van suposar una caiguda de visitants. 

    

França va perdre el seu lideratge com a primer destí turístic mundial: japonesos, russos i americans, determinants per al turisme gal pel seu volum i el seu poder adquisitiu, evitaven viatjar a París, un destí marcat per la inseguretat i marcat per la constant amenaça terrorista. No obstant, un any després, quan l’estat d’emergència continua present i el nivell d’alerta per atemptat no s’ha reduït, París recupera la seva bona estrella.

    

Segons les dades facilitades pel Comitè Regional del Turisme (CRT), 16,4 milions de turistes han freqüentat els hotels parisencs en el primer semestre del 2017. Unes dades gens menyspreables que mostren una inèdita progressió: en comparació amb les xifres del 2016, París ha acollit 1,5 milions de turistes més aquest últim any, el nombre de pernoctacions a la capital francesa han augmentat 3,3 milions. Els turistes estrangers augmenten un 14,9%, el turisme intern un 6,4%. «Xifres que, indiscutiblement, mostren una recuperació extraordinària, però no s’ha d’oblidar que l’amenaça continua present (…) El sector del turisme és més fràgil que mai», estima l’Oficina de Turisme i Congressos d’Illa de França. 

    

Un turisme fragilitzat amb una evolució que pot veure’s soscavada per un nou atemptat, «no només a París, o en territori francès, també en qualsevol punt d’Europa (…) Els turistes russos, asiàtics o americans relacionen l’amenaça amb tot el continent europeu, no només amb una ciutat específica», recalquen des de l’Oficina de Turisme de la regió parisenca.

Notícies relacionades

    

La prudència que s’estén fins a Niça, castigada l’estiu passat per un atemptat que es va saldar amb la mort de 86 persones. La ciutat costanera veu com, a poc a poc, el turisme comença a recuperar-se: «L’abril va ser excepcional aquest 2017, el millor des del 2001, i les reserves per a l’estiu han augmentat un 3% en comparació amb l’any passat», va informar al juliol Denis Cippolini, president del Sindicat d’Hostalers de Nice-Côte d’Azur. Unes xifres que consolen el sector turístic a la Costa Blava, que va perdre 400.000 pernoctacions en el segon semestre del 2016.