NEGOCIS

Abacus impulsa l'obertura de botigues amb la marca Uppali

La cooperativa, de la mà de la basca Elkar, aposta per l'obertura de botigues franquiciades més petites amb llibres, joguines i papereria

Les zones objectius són Madrid i Aragó

fcasals39726793 economia  javier corral  director de expansi n de uppali  la170818133951

fcasals39726793 economia javier corral director de expansi n de uppali la170818133951

2
Es llegeix en minuts
Josep M. Berengueras
Josep M. Berengueras

Periodista

ver +

Les botigues de la cooperativa Abacus són de sobres conegudes a Catalunya. El seu exitós model de botigues multiproducte orientada a les famílies amb fills estudiants la va portar el 2013 a impulsar un model de botigues més petites franquiciades, que no va acabar d’arrencar. Ara, superada la crisi, ha arribat el moment de donar una empenta al projecte, amb la previsió d’obrir cinc noves botigues Uppali a l’any.

    

Per això, la cooperativa catalana es va aliar el 2015 amb el grup basc Elkar, primera empresa edi­torial en eusquera. Aquesta última va adquirir el 50% de la filial ­Uppali, i ha sigut aquest estiu quan el nou projecte ha agafat forma amb la contractació de personal específic i un director d’Expansión. 

    

«Depenem d’Abacus i Elkar, però tenim bastanta autonomia. Som com una petita illa dins d’un gran grup, però tenim molt camí per recórrer i creiem que en el futur podem ser una part important del grup», explica Javier Corral, director d’expansió d’Uppali. Uppali és diferent d’Abacus. Són botigues més petites (a partir de 150 metres quadrats), però que busquen replicar part de l’èxit de la firma catalana en model de franquícia i arribar a un públic encara més nombrós. 

    

«En un mateix espai combinem cinc apartats: papereria, manualitats, joguines, llibreria i llibres infantils i juvenils», afirma el directiu. Són botigues ubicades al centre de poblacions mitjanes o llocs de molt pas, i que a causa de l’oferta tenen puntes de demanda tot l’any. El seu objectiu no és focalitzar els seus esforços a Catalunya –on ja compten amb tres botigues Uppali–, on la marca Abacus és molt forta, sinó anar més enllà: «Les nostres zones prioritàries són Madrid i Aragó», destaca Corral. 

    

De fet, ja han obert la seva primera botiga a Madrid, al carrer Hermosilla. L’objectiu, és tenir almenys quatre botigues a Madrid l’any que ve, i obrir unes cinc botigues en total cada exercici. A Aragó també ja estan en converses per al seu primer establiment.

    

El model elegit és apostar per les franquícies, «botigues noves o comerços que vulguin actualitzar-se», però sempre que siguin «experts en el sector» de la papereria. La inversió inicial és d’uns 60.000 euros, en la qual està inclòs el cànon únic d’entrada de 6.000 euros (no hi ha royalties, només un 1% extra de quota de publicitat), i l’amortització de la inversió es preveu en cinc anys. 

Notícies relacionades

    

La facturació de cada botiga és d’uns 300.000-400.000 euros, de manera que l’any que ve, amb una desena de botigues, esperen aportar més de 3 milions d’euros a la facturació del grup.