GESTIÓ DE L'HERÈNCIA DE LA CRISI

Els cinc grans bancs acceleren la venda del totxo

Santander, BBVA i Bankia trigaran tres anys a desfer-se dels seus actius immobiliaris

CaixaBank preveu eliminar-los en quatre exercicis i Sabadell va més endarrerit per la CAM

Compradors al saló immobiliari Barcelona Meeting Point

Compradors al saló immobiliari Barcelona Meeting Point / JOAN CORTADELLAS

3
Es llegeix en minuts
Pablo Allendesalazar
Pablo Allendesalazar

Periodista

ver +
Max Jiménez Botías
Max Jiménez Botías

Periodista

ver +

El mercat immobiliari va començar a donar signes de recuperació el 2014 de forma paral·lela al retorn de l’economia espanyola al creixement. Des d’aleshores, la seva activitat ha anat augmentant i aquest any, coincidint amb una expansió del PIB més gran de la que s’esperava, està superant les expectatives dels analistes. Una tendència de la qual s’estan aprofitant els grans bancs, que han accelerat la venda d’actius immobiliaris i han escurçat els terminis en què esperen acabar la pesada digestió de totxos rebuts en pagament de deutes durant la crisi.

    

El conjunt del sector va tancar l’any passat amb uns 80.000 milions d’euros en actius adjudicats (equivalents al 7,1% del PIB i dels quals al voltant del 80% estan en mans de les cinc grans entitats), després d’aconseguir per segon any consecutiu vendre’n més (el 14,9% de l’estoc) dels que va rebre (12,3%). L’agència de qualificació Fitch va certificar aquesta mateixa setmana que la «millora de l’entorn econòmic» ha permès als bancs «incrementar» les vendes durant el primer semestre. 

  

 La firma va destacar també que els cincs grans «volen accelerar» les transaccions i va augurar que la bona evolució del mercat es mantindrà la segona part de l’any. Això sí, va advertir que l’«excepcional llegat d’actius problemàtics» encara és gran i encara «costarà un temps» pair-lo. «Les vendes minoristes és probable que augmentin a mesura que l’economia vagi mostrant símptomes de millora, però la competència per vendre grans carteres a inversors institucionals continuarà sent alta», va afegir.

TERMINIS SIMILARS

El Santander, que després de la compra del Popular té 27.048 milions en actius immobiliaris a Espanya (amb unes provisions per afrontar les seves pèrdues equivalents al 59% d’aquest valor), preveu reduir-los a «nivells poc rellevants en un període inferior a tres anys, si bé aquest període pot ser significativament més curt». Així, aquesta setmana ha anunciat que negocia amb el fons Blackstone la venda d’una participació majoritària en els adjudicats del banc adquirit, operació en què no preveu aconseguir plusvàlues significatives.

  

 El BBVA, que té 14.318 milions (coberts en un 61%), s’ha marcat un termini similar. «Tenim l’estratègia d’accelerar les desinversions. Esperem vendre’n la totalitat en uns tres anys. En el primer semestre hem anat més ràpid del que prevèiem gràcies a les transaccions majoristes», apunta el seu conseller delegat, Carlos Torres Vila.

  

 També Bankia confia a rebaixar els adjudicats «a nivells tècnics en els pròxims tres anys», segons el seu conseller delegat, José Sevilla. L’entitat té un nivell baix d’aquests actius, 3.259 milions (amb provisions del 34%), gràcies que en va traspassar la majoria –i pitjors, això explica la cobertura menor– al banc dolent Sareb el 2012 com a part del seu rescat.

PLUSVÀLUES

A CaixaBank, que compta amb 12.346 milions (49% de cobertura), es parla extraoficialment que la neteja pot estar acabada en uns quatre anys. «Tant en el primer trimestre de l’any com en el segon hem tingut de mitjana una plusvàlua del 15% sobre el valor al qual tenim comptabilitzats aquests actius [gràcies a les provisions]», exposa el seu conseller delegat, Gonzalo Gortázar.

  

 El Sabadell també acaba de donar per tancat l’increment de la cobertura, de manera que les vendes que realitzi a partir d’ara deixaran de comportar pèrdues i poden donar beneficis. Però té una cartera d’adjudicats considerable per al seu volum (13.181 milions amb un 47% de cobertura) com a conseqüència de les compres que ha realitzat en els últims anys, particularment la de la Caja de Ahorros del Mediterráneo (CAM), de manera que trigarà més temps a reduir-los que la resta de bancs.

Notícies relacionades

    

L’entitat va presentar el febrer passat un pla de reducció d’actius problemàtics (17.458 milions en adjudicats i també crèdits morosos) per col·locar-los per sota dels 10.000 milions el 2020. L’objectiu respecte als immobiliaris és reduir-los a la meitat el 2020, encara que no inclou la conversió de crèdits morosos en immobles adjudicats que es produeixi durant aquest termini previst.